bardzo proszę o wsparcie mnie Państwa opinią.
W poprzednich okularach posiadam soczewki Jai Kudo 1.67 Aspheric StayClean (OP -3,50, cyl -0,25, oś 20, OL -3,75, cyl -1,50, oś 145) - wg producenta posiadają one powłokę antyrefleksyjną. Pod światło widac delikatny odblask w zielonym kolorze, ale szkła są bardzo przejrzyste i zapewniają wysoki komfort widzenia.
W nowych okularach zamontowane zostały soczewki Jai Kudo 1.6 Aspheric BlueCare (OP -3,25, cyl -0,50, oś 15, OL -3,75, cyl - 1,00, oś 145) - wg producenta posiadają powłokę antyrefleksyjną + filtr światła niebieskiego. Pod światło widać wyraźny (zwłaszcza w porównaniu z wyżej opisanymi szkłami) odblask w niebieskim kolorze, szkła wydają się mniej przejrzyste (choć niższy indeks miał zapewnić lepszą przejrzystość), a komfort widzenia znacząco pogarsza efekt lustra - widać wyraźne odbicia zarówno z punktu widzenia mojego rozmówcy, jak i przede wszystkim z mojej perspektywy - pojawiają się ciągłe odblaski w polu widzenia.
Czy odblaski w nowych soczewkach wynikają z zastosowania filtra światła niebieskiego? Nie zostałam o tym poinformowana w salonie optycznym. To bardzo uciążliwe.