wymieniam okulary. Pod uwagę biorę dwie opcje soczewek:
1. Hoya + Blue Control
2. Hoya + Blue Control + Sensity
Do tej pory korzystałem z okularów z fotochromem ale były to jakieś tanie soczewki (nie pamiętam jaki fotochrom). Po dwóch latach pożółkły. To był jeden z powodów dla których obawiałem się fotochromu. Każdy fotochrom w końcu się starzeje. W kilku różnych salonach zapewniono mnie jednak, że w Sensity i Transitions 7 taki problem jeśli wystąpi to na pewno nie po dwóch latach a znacznie dłuższym czasie. Jeśli przez 2lata byłoby ok to dla mnie to nie problem. Po dwóch latach i tak prawdopodobnie zmienię okulary, może nawet wcześniej.
Kolejnym powodem problemu z wyborem jest sena. Opcja 2 jest ponad dwa razy droższa od 1. Ponad 500zł. dopłaty jest za fotochrom. Gdyby fotochrom wiązał się z dodatkową blokadą UV a nie tylko wygodą to może jeszcze nie byłby to problem ale w salonie optycznym mnie zapewniono, że opcja jeden również blokuje promieniowanie UV (którego jak wiemy jest sporo również zimą) a fotochorm to tylko opcja podnoszącą komfort użytkowania przez to, że wpadnie mniej światła. W tym momencie zacząłem więc rozważać czy nie sensowniej wziąć teraz bezbarwne szkiełka a przed wakacjami dorobić sobie drugą parę korekcyjnych okularów przeciwsłonecznych. Wyjdzie cenowo podobnie co za opcję 2 lub drożej w zależności od tego jakie oprawki dobiorę ale będę miał dwie pary okularów.
Szukając informacji o fotochromach natrafiłem na taki materiał:
[spam].if.pwr.[spam]/~kurzynowski/ ... chromy.pdf
Pojawiły się kolejne pytania i wątpliwości

Np. napisane jest w nim, że soczewki z fotochromem by wróciły do pełnego rozjaśnienia trzeba w zasadzie zakmnąć w pudełku. I tutaj pytanie co rozumiemy przez pełne rozjaśnienie? To co podaje producent (z reguły 5-8% przyciemnienia) czy pełne to w zasadzie ok. 0% przyciemnienia a to co podają producenci jest tym co mamy na co dzień przy zwykłym użytkowaniu?
Kolejna sprawa to powolniejsze rozjaśnianie w niskich temperaturach. Kolejna rzecz która mnie odciąga od fotochrom. Dlatego m.in. odrzuciłem xtractive ale w każdym jednak wchodząc z zimnymi okularami do pomieszczenia rozjaśnianie będzie powolniejsze co wpływa niekorzystnie na komfort.
Na co dzień pracuję przy komputerze, dużo czasu spędzam przed ekranem. Liczę na pomocne rady i uwagi, może jest coś istotnego czego nie wziąłem pod uwagę

Pozdrawiam,
Łukasz