ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1
Soczewki toryczne i PureVision Toric
  • leed
    Forumowicz
    Forumowicz

Soczewki toryczne i PureVision Toric

autor: leed » 24 września 2006, 18:03

Witam
    Chcia?bym dowiedzie? si? paru rzeczy na temat soczewek torycznych. Mianowicie:
    • Czy zak?adanie takich soczewek jest w jakikolwiek spos??b bardziej skomplikowane ni? zak?adanie zwyk?ych soczewek
    • Czy w jakikolwiek spos??b trudniej jest si? do nich przyzwyczai? albo czy s? mniej wygodne
    • Okulistka powiedzia?a mi, ze takie soczewki wykonywane s? jedynie z hydro?elu wi?c s? mniej wygodne ni? te zwyk?e najnowszej generacji, czy to prawda?
    • Przy wadzie -6.00 cyl -1.75 i osi 10° nosz? soczewki O2Optix -6.75 i z daleka widz? w nich niemal idealnie, natomiast z bliska niezbyt dobrze. Czy soczewki toryczne mog? temu zaradzic?
    W internecie znalaz?em troch? informacji na temat PureVision Toric [link], niestety nic po Polsku. Czy s? one dost?pne r??wnie? w polsce i czy mo?na w nich spa? tak jak w zwyk?ych PureVision?
    Z g??ry dzi?kuj? za odpowied?
  • prezes
    Forumowicz
    Forumowicz
    Kontakt:

autor: prezes » 27 września 2006, 12:53

Nie u?ywa?em jeszcze soczewek PureVision dlatego moja odpowied? b?dzie raczej orientacyjna. Par? dni temu lekarz zaproponowa? mi soczewki PureVision Toric i wtedy zacz??em si? r??wnie? tym interesowa?.

1. zak?adanie tych soczewek jest r??wnie proste jak zak?adanie zwyk?ych, podobno nawet ?atwiejsze gdy? s? one grubsze i twardsze.
    2. w?a?nie tez si? boje, ?e mog? by? mniej wygodne, poniewa? do?? du?o takich opinii mo?na znale?? w internecie. (wi?c do??czam sie do pytania przedm??wcy)
    3. wykonane s? z jakiego? nowego materia?u, kt??ry jest po??czeniem silikonu i hydro?elu... nic mi to nie m??wi niestety.

Mo?na w nich spa? tak samo jak w normalnych PureVision dlatego mimo w?tpliwo?ci zaryzykuje i w najbli?szych dniach zamawiam je sobie.

Co do dost?pno?ci: w Polsce nie s? na razie dost?pne w ?aden spos??b dla klienta indywidualnego (oczywi?cie opr??cz optyk??w/okulist??w, kt??rzy nam zam??wi? z zagranicy na specjalne ?yczenie ale to wi??e sie z du?o wy?szymi kosztami (zaproponowano mi pude?ko 6+1szt. PureVision Toric za 320z?). Wi?c zacz??em szuka? na w?asn? r?ke w internecie, najtaniej mo?na znale?? w sklepach internetowych w USA(nawet z przesy?k? wychodzi najtaniej) jednak przepisy ameryka?skie ??daj? potwierdzenia przez sklep recepty na soczewki u naszego lekarza okulisty, wi?c wi??e sie to z jakimi? problemami i d?uzszym oczekiwaniem na potwierdzenie przez naszego lekarza.
    Ja zamawiam z belgijskiego sklepu internetowego (koszt 50Euro + 6,5E przesy?ka, szuka?em d?uugo i wychodzi w sklepach najtaniej w Europie).
    A w og??le najtaniej mo?na kupi? te soczewki na niemieckim E-bayu, jednak boje sie kupowa? przedmioty na aukcjach w obcym j?zyku ;)
  • leed
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: leed » 27 września 2006, 13:32

Ja w?a?nie zamierza?em kupi? te soczewki w stanach, bo ceny tam s? takie same jak w Europie, tyle ?e na ko?cu stoi znaczek dolara a nie euro...
    Ucieszy?a mnie za to wiadomo?? o ?atwo?ci ich zak?adania. Ba?em si?, ?e trzeba b?dzie je ustawia? na oku z dok?adno?ci? do 1° :D
    Bardzo dzi?kuj? za informacj? i prosz? o podzielenie si? ewentualnymi wra?eniami, na temat u?ytkowania tych soczewek
    Pozdrawiam
  • pako
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: pako » 28 września 2006, 23:23

Witam. Ja mam inne soczewki ale tez toryczne. Sa to jakby 2 soczewki w jednej. Latwo sie je zaklada i zdejmuje ale jak wszystko to i takie soczewki maja swoje wady i zalety.
    Najwieksza wada przynajmniej dla poczatkujcych jest gubienie ostrosci. Po zamknieciu i otwarciu powieki soczewka toryczna wykonuje obrot o kilka stopni co powoduje chwilowy zanik ostrosci widzenia. Ale oczywiscie jest to dostrzegalnie przez bardzo krotki czas poniewaz mozg potrafi tak przetworzyc obraz zeby gubienie ostrosci bylo niedostrzegalne. Po kilku dniach juz wogole nie czuc tej wady.
  • Awatar użytkownika
    Setgar
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Setgar » 29 września 2006, 10:28

Generalnie jest tak, ?e im wi?kszy astygmatyzm (czyli cylinder w soczewce), tym bardziej odczuwa si? obr??t soczewki nawet o kilka stopni. A soczewka mi?kka musi si? rusza? na oku. Dlatego laboratoria g?owi? si? nad systemem stabilizacji pt. "jak stworzy? ruszaj?c? si?, a jednocze?nie stabiln? soczewk?, kt??ra nie obraca si? wok??? w?asnej osi". Bardzo dobre do?wiadczenia mam z soczewk? Acuvue Advance for Astigmatism, moim zdaniem to soczewka toryczna nr 1 na ?wiecie. I nie s?uchajcie specjalist??w, kt??rzy twierdz?, ?e osoby z astygmatyzmem nie mog? nosi? soczewek kontaktowych - mog?, tylko trzeba umie? je dobra? :boks: . Pozdrawiam
  • pako
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: pako » 29 września 2006, 19:08

tak Setgar ma racje! Ci kt??rzy maja astygmatyzm tez moga nosic soczewki. Moje soczewki to +6 -1.75 x180 wiec to nie jest malo a mimo tego juz nie odczuwam wogole obrotu soczewki. nosze soczewki po 16 - 17 godzin dziennie i nie odczuwam zmeczenia nawet pod koniec dnia. Dodam tylko ze pracuje w duzym zapyleniu bo na suszarni...

Co do Acuvue Advance for Astigmatism sa one 2 tygodniowe wiec i koszty zakupu sa wieksze. Dodam tylko ze ja za swoje proslear(miesieczne) 6 sztuk w paczce zaplacilem 90z?!!! Tylko ze sa one bardzo trudno dostepne w takiej cenie w polsce:/
  • prezes
    Forumowicz
    Forumowicz
    Kontakt:

autor: prezes » 12 października 2006, 13:34

a wi?c dzisiaj pierwszy raz za?o?y?em PureVision Toric (na jednym oku, na drugim u?ywam zwyk?ych PureVision) przy zak?adaniu ?adnych problem??w (troch? d?u?ej dopasowuj? si? do oka po za?o?eniu, trzeba tak z 30sekund porusza? i pomruga? okiem); wcze?niej u?ywa?em SofLens 66 Toric i PureVision wydaj? si? twardsze od nich, jednak na oku nie czu? ?adnej r???nicy, nawet jakby lepiej le??. Og??lnie pierwsze wra?enie pozytywne, napisze jeszcze na ich temat jak si? w nich prze?pie.
    pozdrawiam

[ Dodano: 15 Pa? 2006 12:36 ]
    ze spaniem w tych soczewkach nie ma ?adnych problem??w, rano nawet nie musia?em zakrapia?, praktycznie w og??le sie oko nie wysuszy?o. polecam je gor?co
  • Gość

autor: Gość » 04 stycznia 2009, 13:51

zak?adacie je w jaki? specjalny spos??b, czy tak jak normalne? bo maj? na swojej powierzchni nieznane mi oznaczenia, a nigdzie nie mog? znale?? rozszyfrowania.. p??ki co wk?adam je tak jak je wyjmuj? z pojemniczka, ale mam problemy z ostrosci?:/ z g??ry dzi?ki za pomoc
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 stycznia 2009, 14:11

Jak normalne. Zwracaj tylko uwag? na lew? i praw? stron?. Oznaczenia s? dla specjalisty, ?eby wiedzia? czy dobrze uk?adaj? si? na oku.

Czy problemy z ostro?ci? pojawiaj? si? po mrugni?ciu (tak jak par? post??w wy?ej pisze Pako), po jakim? czasie czy od samego pocz?tku?
  • Gość

autor: Gość » 04 stycznia 2009, 21:47

a tam jest jakie? oznaczenie na praw? i lew? stron?? ups...
    problemy pojawiaj? si? r???nie.. wiem, ?e ona mo?e si? obraca? i po kilku mrugni?ciach powinna si? ustawi?, ale czasem nie chce si? u?o?y? przez d?u?szy czas i to si? robi denerwuj?ce..
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 stycznia 2009, 23:10

O odr???nianiu stron znajdziesz w?tek tutaj, nie wszystkie maj? znaczniki stron, trzeba odr???nia? po kszta?cie. Zanim zaczniemy podejrzewa? z?e dopasowanie (niestety, z torycznymi nie jest tak ?atwo jak ze zwyk?ymi), warto uzyska? pewno??, czy s? dobrze zak?adane.
ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1