ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
Problem z wycentrowaniem soczewek.
  • Sadek85
    Forumowicz
    Forumowicz

Problem z wycentrowaniem soczewek.

autor: Sadek85 » 20 września 2006, 21:11

Cze??. 4 dni temu by?em u specjalisty aby m??c dobra? soczewki. Po badaniu komputerowym otrzyma?em soczewki Acuvue o promieniu krzywizny tylnej 8.7 i ?rednicy 14. Jednak podczas noszenia mam pewien problem. Mianowicie nieraz widze cz??? obrazu za mg??, jakby soczewka porusza?a sie po oku, dopiero po mrugni?ciu ustawia sie dobrze, lecz za jaki? czas zn??w to samo. Patrz?c w lusterko zauwa?y?em, ?e soczeka ucieka do g??ry oka. W dolnej cz??ci oka nie widze w lusterku obram??wki soczewki, natomiast w g??rnej cz??ci jest jej nadmiar. Pr??bowa?em j? u?o?y? na ?rodku lecz po kilku mrugni?ciach zn??w si? przesuwa?a ku g??rze. Nie wiem co robi???Czy soczewka jest za du?a czy mo?e za ma?a?? Prosze o pomoc.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 20 września 2006, 21:24

z takiego opisu mozna wnioskowac, ze soczewka zle dopasowana.
    Przy mrugnieciu w centralnej czesci jest ona dociskana przez powieke, po otwarciu - czasowo jest obraz ostry, pozniej soczewka znowu zaczyna oddalac sie od rogowki i nastepuje zamazanie.
    Natomiast soczewka POWINNA sie poruszac, ale nie az tak jak zostalo opisane :)

Prosze udac sie z tymi spostrzezeniami do specjalisty o zmiane soczewek na inne. W ciagu 4 dni to powinno byc gratisowo zrobione aby miec najlepszy komfort widzenia!
  • Sadek85
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Sadek85 » 21 września 2006, 16:31

By?em dzi? u specjalisty. Powiedzia?em o co chodzi. Zrobi?a badanie i powiedzia?a, ?e mog? by? trosze mniejsze. Zmieni?a mi ?rednice na 8.3. Zauwa?y?em, ?e jest znacznie lepiej. Soczekwa ?adnie roz?o?y?a sie na oku. Zdarzaj? si? momenty, ?e nast?puje zamazanie, ale jest to pewnie przyczyna tak jak Lemur napisa? oddalania si? soczewki od rog??wki. Teraz pozostaje mi sie przyzwyczai? do nich i miejmy nadziej? ?e dalej bedzie wszystko ok.Dzi?ki za pomoc
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 21 września 2006, 16:38

Sadek85 pisze:Teraz pozostaje mi sie przyzwyczai? do nich i miejmy nadziej? ?e dalej bedzie wszystko ok.Dzi?ki za pomoc
    Przyjemnego korzystania z soczewek :)
    pozdrawiam
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 07 marca 2008, 17:41

?le dobrana krzywizna. Mia?am tak samo. Podczas wizyty zaaplikowano mi J&J Advance 8,7 i praktycznie po godzinie od ka?dego za?o?enia "ucieka?y" bezpowrotnie do g??ry. ?adnie p?ywa?y, widzia?am ostro nawet podczas mrugania, jednak ba?am si?, ?e soczewki nie le??ce centralnie wok??? t?cz??wki mog? uszkodzi? mechanicznie rog??wk? (dolny brzeg soczewek nie by? wcale widoczny, mimo ?e s? niebieskie, by? za to wyczuwalny). Okaza?o si?, ?e mniejszej krzywizny o moich mocach nie by?o akurat na stanie w salonie, ale lekarka powiedzia?a, ?e bez szkody mog? te nosi?, ?eby po?wiczy? na pierwszej parze zak?adanie i ?ci?ganie i sprawdzi?, czy nie wyst?pi? podra?nienia. Pierwsz? par? mia?am na oczach mniej ni? 10 razy. Dzisiaj za?o?y?am Oasysy ze standardow? krzywizn? 8,4 i le?? idealnie po?rodku.
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1