W centralnej ewidencji nie ma jeszcze wszystkich firm. Trzeba by sprawdzić w gminie.
Optima ma swoją stronę w Internecie. Adres ma pan na torebkach i
tutaj
Z opisu na torebkach wynika, że są to soczewki o średnicy 75 mm wykonane z Trivexu. Jednak nie zgadza się indeks i inne własności dla tego materiału, podane na stronie Optimy.. Jaką ma pan dokładnie moc soczewek zapisaną na recepcie?
Pisze pan, że ma pan astygmatyzm -1,5 / -0,75, natomiast moc soczewek wg torebek jest: jedna ma moc 0,00/ -1,25, a druga -0,25/-0,75.
Nie wiem jaką ma pan oprawkę, ale Trivex (jeżeli to w ogóle jest Trivex, o czym niżej) najczęściej oferuje się do opraw bezbramkowych, wymagających wiercenia soczewek (tzw. patentów), ewentualnie „na żyłkę”. W pełnych oprawach, jeżeli nie ma specjalnych wymagań co do wytrzymałości mechanicznej soczewek, na ogół nie ma potrzeby ich stosowania. Oczywiście decyduje wola użytkownika. Jeżeli chciał pan zwykłe soczewki, to wystarczyłyby w indeksie 1,5, których koszt jest na poziomie 100 – 130 zł, ale za parę wraz z kosztem montażu. Dodatkowo ich właściwości optyczne są najlepsze z wszystkich materiałów organicznych stosowanych w produkcji soczewek .okularowych. Jeżeli materiał soczewek, które ma pan zamontowane, ma rzeczywiście takie parametry jak Optima podaje na swojej stronie internetowej, to pod względem właściwości optycznych jest to materiał raczej z najniższej półki. Czy od tego popsuje się wzrok? Nie i pana dyskomfort może wynikać raczej z ewentualnej błędnej mocy soczewek lub niedokładności montażu. A być może jest to tylko sprawa adaptacji do okularów i po kilku dniach używania okularów wszystko będzie dobrze.
Te soczewki są ciekawe. Jeżeli chce pan uzyskać więcej informacji na temat tych soczewek, to proszę skopiować cały poniższy tekst i wysłać na adres firmy:
biuro@optima.[spam]
Odpowiedź Optimy może być ciekawa..
W ofercie waszych soczewek jednoogniskowych znalazłem coś takiego:
Indeks 1,58
Liczba Abbego 32
Gęstość 1,20
- cieńsze i lżejsze od plastikowych soczewek
- zredukowana aberracja chromatyczna
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Z czego są te soczewki, jeżeli nie są soczewkami plastikowymi? Piszecie, że są cieńsze i lżejsze od plastikowych., a więc to coś innego niż plastik.
2. W jaki sposób zredukowano aberrację chromatyczną?
3. Co to za materiał soczewek?
4. Kto jest producentem tych soczewek?
Wszędzie gdzie szukałem Trivex ma indeks refrakcji 1,53, liczbę Abbego 45 i gęstość ok. 1,1. Indeks 1,58, liczba Abbego 32 i gęstość 1,2 wskazują raczej na poliwęglan.