Przede mną ważna decyzja co do wyboru soczewek okularowych. Jest to dla mnie bardzo istotne i podchodzę o tematu bardzo poważnie. Okulary będą mi służyć przez kolejne kilka lat, chciałbym dokonać możliwie najlepszego wyboru. W okularach pracuję głównie przy monitorze, nawet do kilkunastu godzin dziennie. Miałem okazję odwiedzić kilka salonów optycznych jednak żaden z nich nie ułatwił mi wyboru, doradzał nieprecyzyjnie i niezbyt ściśle uzasadniał takie, a nie inne rozwiązania. Chciałbym poradzić się Was drodzy koledzy. Być może przy kolejnej wizycie będę bardziej świadom jak podjąć rozmowę z salonem optycznym i zwyczajnie uniknąć wyboru podyktowanego jedynie "marketingowym argumentom".
Jako załącznik zamieszczam wycinek z aktualnej recepty. Oprawki planuję zakupić bazując na tych w poniższej fotografii.

Wstępnie wybrałem soczewki Hoya z powłoką BlueControl, asferyczne. Czy indeks 1.5 będzie w tym wypadku optymalny? Chciałbym uzyskać możliwie najlepsze właściwości optyczne takiej soczewki. Z tego co do tej pory wyczytałem, wyższy indeks niesie za sobą pogorszenie właściwości optycznych, zwiększone aberracje itp. Zastanawiam się jeszcze nad indeksem 1.6 jako pewne optymalne rozwiązanie, co Wy na to? Aspekty czysto wizualne i estetyczne mają również znaczenie, komfort widzenia jest jednak najważniejszy.
[ Dodano: 13 Grudzień 2014, 17:16 ]
Gdzieś wyczytałem, że cieniowanie ma wpływ na wizualny efekt "powiększonego oka", pytanie czy jest to prawdą?
Wydawało mi się, że większy wpływ, jeśli w ogóle taki będzie, miałoby zastosowanie soczewki sferycznej w stosunku do asferycznych. To tutaj zniekształcenia obrazu/dystorsje mogłyby być uciążliwe i rzutować np. na aspekt estetyczny jak "powiększone oko" patrząc na okulary z zewnątrz. Być może się mylę, proszę ewentualnie o sprostowanie bardziej doświadczonych kolegów z forum.
[ Dodano: 15 Grudzień 2014, 09:47 ]
Kochani, czy już nikt nie zagląda na tego typu fora? Czas mnie nagli, naprawdę nie mam się kogo poradzić.