ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Nadwrażliwość na światło - Transitions Signature VII?
  • joohtz

Nadwrażliwość na światło - Transitions Signature VII?

autor: joohtz » 05 września 2014, 13:35

Jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego na początku witam wszystkich serdecznie!

Nie mam wady wzroku, ale już od wielu lat dokucza mi nadwrażliwość na światło i dlatego rozważam zakup okularów z soczewkami fotochromowymi (zerówki). Problem polega na tym, że jestem bardzo wrażliwy nie tylko na światło dzienne, ale także na światło sztuczne. Wiem z kolei, że soczewki Transitions Signature VII reagują na promieniowanie UV, dlatego też chciałbym zapytać, czy w jakikolwiek sposób pomagałyby mi one np. podczas wizyty w galerii handlowej, na koncercie, podczas pracy przy komputerze itp. Czy każde soczewki Transitions Signature VII posiadają powłokę antyrefleksową czy też trzeba ją dodatkowo "zamówić"? Tak w ogóle to czy istnieje sens kupowania tych soczewek w moim przypadku czy lepiej poszukać czegoś innego? Dodam, że nie znam się zbytnio na okularach i soczewkach, gdyż dotychczas nie miałem z tą tematyką do czynienia.

Na soczewki mogę przeznaczyć maksymalnie 400-500zł, ale lepiej gdyby dało się zaoszczędzić ;)

PS Orientuje się ktoś, ile kosztują zerówki Transitions Signature VII z antyrefleksem?

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 września 2014, 14:00

sa bez i z powloka.
    jak Pan slusznie napisal, zmieniaja zabarwienie pod wplywem UV. W pomieszczeniach, galeriach, przed komputerem beda w tzw 'stanie spoczynku' czyli prawie biale. Maja wstepne delikatne zabarwienie. Do tego oczywiscie dochodzi samochod - tez w stanie spoczynku
  • joohtz

autor: joohtz » 05 września 2014, 18:14

A czy ta powłoka antyrefleksowa niwelowałaby w jakiś sposób intensywność świecenia sztucznego światła np. podczas nocnej jazdy samochodem czy we wspomnianej galerii? Rozumiem, że soczewki byłyby białe, ale czy sam antyrefleks by coś dał?
    Ostatnio zmieniony 05 września 2014, 18:15 przez joohtz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1