ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Pierwszy raz cylindry - problem
  • QM4x
    Forumowicz
    Forumowicz

Pierwszy raz cylindry - problem

autor: QM4x » 13 marca 2013, 12:17

Witam. Wyrobiłem ostatnio nową parę okularów cylindrycznych o parametrach

L SPH -2,5, CYL -0,5, AXS 105st
    P SPH -2,5, CYL -0,5, AXS 90st

mam pewien problem. Otóż jak patrzę prosto to wszystko jest ok jednak problem pojawia się przy patrzeniu na boki. Otóż gdy patrzę lewym okiem w prawo przez wewnętrzną (prawą krawędź lewego szkła) krawędź szkła to obraz się zwęża w pionie i staje się niewyraźny. To samo się dzieje gdy patrzę prawym okiem w lewo przez wewnętrzną krawędź (lewą krawędź prawego szkła). Obraz zniekształca się na tyle mocno, że jest to bardzo widoczne. W poprzednich okularach tego nie miałem. Gdy patrzę przez zewnętrzne krawędzie okularów (prawa krawędź prawego szkła i lewa krawędź lewego szkła) to efekt też występuje ale w mniejszym stopniu i pod o wiele większym kątem patrzenia. W przypadku wewnętrznych krawędzi dzieje się to przy niewielkich kątach.

Moje pytanie brzmi - czy to jest normalne? :)
    Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 12:20 przez QM4x, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 13 marca 2013, 12:57

a czy czasem nie zamowil Pan soczewek "cienszy" i asferycznych?
    Jakie sa soczewki teraz zamontowane. Czy te zamazanie nastepuje zaraz przy krawedzi (kilka mm, czy juz duzo wczesniej?
  • QM4x
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: QM4x » 13 marca 2013, 14:01

Szkła nie są cieniowane, o asferycznych też nie było mowy. Na zamówieniu widzę zaznaczone CR i AR czyli jak mniemam Anty Reflex i Cylinder.

Obraz zaczyna się rozmazywać około 0,5-1cm od lewej krawędzi prawego szkła. Także wystarczy, że przekręcę lekko głowę i zaczynają się zwężenia i obraz się zamazuje.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 13 marca 2013, 14:07

Prosze udac sie do jakiegokolwiek optyka aby sprawdzil czy soczewki nie sa za ciasno osadzone, moze to byc wina zbyt duzych naprezen, jezeli tak - to ucierpi na tym w pozniejszym czasie rowniez powloka antyrefleksyjna
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1