To mój pierwszy post na forum.Trafiłem tu ponieważ miałem badanie wzroku, dobór nowych szkieł itd.Jak siedziałem wygodnie w fotelu to widziałem fajnie litery na monitorze podczas doboru szkieł.Ale jak je dziś nałożyłem to załamka-jak bym robił zeza-czułem że mi tak oczy ściąga.Podczas patrzenia w dal jeszcze ok ale w bliskiej odległości zez. Dodatkowo siedząc przed monitorem czuje jakby monitor przysunięty był przy prawym oku bliżej a lewym dalej, czyli nie idealnie na wprost mnie. Dodatkowo z prostokątnego monitora 16:9 zrobił mi się ekran który ma prawą stronę mniejszą niż lewą ( prawy bok ), takie niezręczne złudzenie. Jak zdejmę okulary to czuję jakby mi się gałka oczna obróciła.Patrze na pokój i czuje te ściąganie do środka oczu. Wiem że oczy muszą się przyzwyczaić bo nie miałem cylindrów ale jeśli jeżdże autem bo mam taką pracę to, to mnie przeraża.Patrze na monitor i widzę wyrażnie lecz kształt monitora się zmienił, patrze jakieś 1-3 metry dalej i uczucie zeza mam, daleko jest ok.
Oprawka okularów Nordik by Bergman 7632 C3
Wydruk

Proszę o pomoc bo stare okulary padają a w tych, ech strach jeżdzić