ODPOWIEDZ Posty: 20 Strona 1 z 1
astygmatyzm a kierowca zawodowy
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

astygmatyzm a kierowca zawodowy

autor: okular766 » 13 października 2012, 18:39

witam, mam 20lat chcę zostać kierowcą zawodowym mam już prawko jazdy na "tiry" chcę sobie zrobić również na autokary
    mam też wade wzroku konkretnie -1,0cylinder
    czy to jest poważna, duża wada wzroku? jeden lekarz mi powiedział aby zapomnieć o autokarach ze nawet na ciężarówkach nie powinnem jezdzić ze względu na wzrok

czy jest jakis przelicznik tak abym mógł sobie przeliczyć ostrość wzroku do szkieł?
    przykladowo lekarz napisał ze mam ostrość wzroku 0,4 i 0,5 to jest dużo mało?
    czytałem na necie ze 1,0 jest porządane a ostrośc prawidłowa to 1,3-2,0
    czyli mając ostrość 0,5 okulista przepisuje szkła o mocy -1Diopria?
    chciałbym uzyskać ten przelicznik oraz spytać się ile orientancyjnie kosztują okulary o takiej mocy?

pozdrawiam
  • MZ
    Ekspert
    Ekspert

autor: MZ » 13 października 2012, 21:04

Ostrość wzroku to co innego niż wada refrakcji.
    Na ogół nawet przy dużej wadzie refrakcji można ją skorygować okularami w takim stopniu, że osiąga się wysoką ostrość wzroku: równą 1,0 lub nawet wyższą.
    Wada rzędu 1,00 dioptrii (nawet cylindryczna) nie jest duża i nie powinno być trudności w doborze takiej korekcji (okularów lub soczewek kontaktowych) by uzyskać wysoką ostrość wzroku. Ostrość wzroku równa 0,4 - 0,5 przy wadzie cylindrycznej 1,00 dioptrii powinna się skorygować, chociaż trzeba to dobrze sprawdzić.
    Inną sprawą byłoby obniżenie ostrości wzroku nie z powodu wady refrakcji lecz jakichś przyczyn chorobowych np. zmian w siatkówce. Wtedy okulary nie pomagają.
    Z tego co wiem wymogi odnoszące się do stanu wzroku kierowców mówią o minimalnej ostrości wzroku po korekcji; a więc dopiero po dobraniu okularów można coś powiedzieć. Wtedy w prawie jazdy może pojawić się wpis o konieczności noszenia okularów lub soczewek kontaktowych.
    Ostatnio zmieniony 13 października 2012, 21:09 przez MZ, łącznie zmieniany 2 razy.
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 14 października 2012, 00:13

lekarz napisał ze mam ostrość wzroku 0,4 i 0,5 to jest dużo mało?
    Taką ostrość uzyskuje pan w okularach czy bez okularów? Jeżeli w okularach, to rzeczywiście nie powinien pan prowadzić ciężarowych.
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: okular766 » 14 października 2012, 10:12

0,4 i 0,5 oczywiście bez okularów

chciałem się spytać czy istnieje jakis przelicznik ze np ostrość 1,0 = 0D czyli brak szkieł a np ostrość 0,5 = -1Diopria itd? Czyli jesli dobrze rozumiem jesli odczytamy pół tablicy czyli mamy ok 0,4-0,5 to potrzebujemy tylko -1D? To jakim cudem ludzie mają -5, -6Diopria, wtedy nie widzą nawet największej litery na tablicy to jaką wtedy mają ostrość sporo ponizej 0,1? Myślałem ze ostrość 0,1 to najmniejsza jaką można mieć.

Czyli rozumiem ze astygmatyzm nie wyklucza mnie z zawodu kierowcy jesli da sie go wyzerować okularami? To dlaczego lekarz tak powiedział a drugi powiedział tylko zebym sobie okulary zrobił.

Ile orientancyjnie kosztują okulary -1D cylinder, pytałem się w [spam] to jak mi facet zaśpiewał 300zł szkła+250zł oprawki to odrazu szukałem wyjścia z tego salonu optycznego. Moja babcia ma dużą wade wzroku cos koło -6 a jesli dobrze pamiętam płaciła 100zł za kompletne okulary do tego kupiła jakies drugie na bazarze za parenaście zł i w nich też super widzi. Szczerze to sie nie odrózni tych za parenaście od tych od optyka. Ale żeby płacić ponad 550zł za okulary to dla mnie nie pojęte.

dziękuję serdecznie
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 października 2012, 11:51

okular766 pisze:To jakim cudem ludzie mają -5, -6Diopria, wtedy nie widzą nawet największej litery na tablicy to jaką wtedy mają ostrość sporo ponizej 0,1? Myślałem ze ostrość 0,1 to najmniejsza jaką można mieć.
    ano takim jak napisal MZ
    MZ pisze:Ostrość wzroku to co innego niż wada refrakcji.
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: okular766 » 15 października 2012, 13:19

nie rozumiem
    to jak ktos ma krótkowzroczność to da sie okularami skorygować a astygmatyzmu juz nie?

ile kosztują okulary -1cylinder około?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 października 2012, 13:38

mozna skorygowac, ale nie zawsze pelna / optymalna korekcja okularami soczewkami powoduje usyskanie ostrosci wzroku 0.8 czy 1.0 - bo to dwie oddzielne sprawy.

O ceny prosze pytac w salonach optycznych
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: okular766 » 15 października 2012, 14:44

a w 1 poście pisaliście ze można spokojnie uzyskać ostrość 2,0
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 października 2012, 14:50

czytaj prosze ze zrozumieniem.

Ostrosc wzroku a wada wzroku to dwie rozne sprawy.

Zakladamy, ze wykonujemy nalepsza / optymalna korekcje u dwoch osob. Okazuje sie ze maja ta sama wade jednak z tymi samymi soczewkami nie mozna uzyskac u jednej ostrosci 0.6 czy 0.8 a u drugiej osoby okazuje sie ze ma visus np. 1.4

powtorze raz jeszcze to co napiasl MZ - ostrosc wzroku a wada wzroku to dwie rozne sprawy.
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: okular766 » 15 października 2012, 16:49

LEMUR, ja to rozumiem ze ostrość po korekcji ma być conajmniej 1,0
    znalazłem gdzies na necie taką tabelkę
    ostrość I potrzebne soczewki
    2.0 I 0D czyli brak
    1.33 I 0
    1.0 I 0
    0.8 I -0,5
    0.66 I -0,5
    0.5 I -0,75
    0.4 I -1,00D
    . I
    . I
    0,1 I -2,5D

Czyli ja to rozumiem tak osoba bez okularów ma ostrość 0,5 a jak założy okulary o mocy -0,75 to juz widzi idealnie czyli wszystkie linijki czyli 2,0. Osoba o ostrości 0,1 zakłada -2,5 i widzi idealnie itd to tak działa?

Wracając do mojego przypadku, astygmatyzm -1 jest dużą wadą która może mi uniemożliwić pracę jako kierowca zawodowy?
    Dlaczego nie wszyscy okulisci dają recepty na okulary? Raz jak byłem u jednego to mnie 20min badał i na końcu powiedział zebym sobie sam poszedł prywatnie do okulisty po okulary wpisał tylko ostrość wzroku z i bez okularów (bez 0,4 i 0,5 a z 1,0 1,0) ale recepty nie dał i jak mi dawał szkła to nie widziałem przez nie za dobrze.

A jak poszedłem do innego okulisty to zrobił mi tylko komputerowe badanie wzroku i założył takie soczewki jakie tam mu wyszły -1cyl i odrazu widziałem idealnie. Czyli mając astygmatyzm a jesli okulista nie posiadając komputera do badania wzroku to nie ma szans na dobranie szkieł?

pozdr
    Ostatnio zmieniony 15 października 2012, 16:55 przez okular766, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 października 2012, 17:06

Uklad wzrokowy czy ostrosc wzroku a jego wada to nie matematyka - to odnosnie "tabelki"

Nie wiem dlaczego nie dostajesz / nie daja recepty. Moze korzystasz z tzw komputerowych "badan", ktore to nie sa podstawa do wykonania okularow. Jezeli umawiasz sie z kims na badanie ostrosci wzroku - to powinienes dostac recepte i co najwazniejsze z podpisem i pieczatka specjalisty a nie sama parafka bez pieczatki. Jak ktos nie chce Ci dac recepty... szukaj specjalisty.

Na podstawie komputerowego "badania" nie wykonuje sie okularow.
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 15 października 2012, 17:55

Tak jak napisał Lemur i MZ - dla takiej samej wady wzroku różne osoby mogą uzyskiwać całkowicie różne ostrości wzroku. Obrazowo, bardzo zgrubnie, to jest np. tak: u jednej osoby receptory wzroku są "upakowane" co 1 mm, a u drugiej co 0,01 mm. Ta druga uzyska ostrość wzroku np. 1,5, a ta pierwsza mniej niż 0,1 i żadne okulary już nic tu nie zmienią. Podobna sytuacja może być w przypadku choroby towarzyszącej wadzie wzroku. Takie tabelki jak pan cytuje są tyle warte co te okulary na bazarze czy - o zgrozo - w aptece, czyli nic. Pana babcia jest już z pewnością osobą dojrzałą i po prostu nie dożyje ewentualnych skutków odległych korzystania z takich okularów. Ja wiem, że pan najchętniej odczytałby z tabelki pomnożył przez cirka, około, razy pi i kupił na bazarze. Nic z tego. Okularów z soczewkami korygującymi astygmatyzm nie ma na bazarze ani w aptece, a do tego wg polskiej normy jednym z warunków dla bazarowych okularów jest, że : nie wolno ich stosować podczas kierowania pojazdami i poruszaniu się po drogach. Proszę zrobić porządne badanie i zamówić odpowiednie okulary i to dobrej jakości. To sprawa bezpieczeństwa pana i innych użytkowników dróg.
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: okular766 » 16 października 2012, 16:22

ok dzięki
    chcialem sie jeszcze cos spytac
    jak ktos ma wade wzroku to nie da sie zawsze ją skorygowac do min 1,0?
    Czytalem w książkach ze ostrość powinna wynosić conajmniej 1,0 a wiele osób ma nawet 2,0 to jest prawda? 2,0 czyli wszystkie linijki z tablicy?
    My nie mówimy o chorobach typu jaskra, zaćma. jesli ktos ma wade wzroku przykladowo krótkowzroczność czy astygmatyzm to nie zawsze sie da ją skorygować do końca?
    -1cyl pisaliście ze jest to mała wada ale czy da się ją skorygować do 2,0?
    nierozumiem dlaczego niby ostrość nie ma pokrycia z mocem szoczewek
    bo myślałem ze jak ktos ma -1 to widzi na 0,5 i jest to wykładniczo tak jak we wszystkim na świecie, przeciez oko ma kazdy takie samo wiec jak u 1 osoby soczewki korygują to i powinny u 2 i 3
    rozumiem ze astygmatyzm to nie krótkowzroczność

Podsumowując -1cyl bez wpisu w polu sfera tz ze nie mam krótkowzrocznosci a astygmatyzm tak? mały, duzy? potrzebuje tylko okularów na dal?
  • MZ
    Ekspert
    Ekspert

autor: MZ » 16 października 2012, 17:39

Proszę przyjąć do wiadomości, że miarą innej cechy układu wzrokowego jest ostrość wzroku (visus) a innej wada refrakcji (krótkowzroczność dalekowzroczność, astygmatyzm).
    Dla ilustracji: moc silnika jest czym innym niż moment obrotowy, chociaż pewien związek między nimi istnieje
    Wadę refrakcji można skorygować np. okularami do zera, ale z tego NIE WYNIKA jaka będzie ostrość wzroku, bo ona zależy (także) od innych czynników.
    Dlatego w wymaganiach dotyczących zawodowego prawa jazdy jest wymieniona OSTROŚĆ WZROKU W NAJLEPSZEJ KOREKCJI (w okularach) i ona musi być nie mniejsza niż 0,5.
    To znaczy także, że podczas prowadzenia samochodu należy nosić te właśnie okulary (co jest zaznaczone w prawie jazdy)
    Druga sprawa: Okulary należy dobierać u specjalisty, a on wszystko wytłumaczy.
    I jeszcze jedno: dobre okulary i tak są tansze niż kurs prawa jazdy.
    Ostatnio zmieniony 16 października 2012, 17:41 przez MZ, łącznie zmieniany 1 raz.
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: okular766 » 16 października 2012, 20:18

przecież 0,5 to ja mam bez okularów a nawet jak przymrożę oko to odczytam 0,666 a dla kierowcy jeśli się nie mylę min 1,0 trzeba miec visus

rozumiem ze jak ktos ma wade refrakcji to ma obnizoną ostrość wzroku ponizej 1,0 wiec potrzebuje soszewek o mocy minusowej np -0,5D i wtedy ostrość będzie mial zawsze 1,0 lub więcej nie myle się? Czytałem w książsce ze osoby do 70 roku życia mają ostrość od 1,33 do 2,0 powyzej 70r życia spada do poziomu 1,0. Więc jesli ktos ma tylko wade reflekcji to zawsze da sie skorygować wzok? Dlaczego okuliści piszą po korekcji 1,0 jesli rzeczywiście ostrość jest wyższa?

pytałem znajomego to za okulary -4D z astygmatyzmem płacił 180zł u optyka a Ty MZ piszesz mi ze okulary dla mnie moga kosztować mniej niz kurs na prawo jadzy więc ile kilkaset, kilka tys zł?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 października 2012, 21:02

Przeczytaj sobie Rozporzadzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 stycznia 2004 r. w 2011 byla "poprawka" ale dotyczy ona problemow m.in. ze sluchem - nie zmienia ona tresci wzrokowych.

inne sa wymagana dla kategorii A,A1, B, B1, T, B+E;
    a inne dla pozostalych: C, C1, D, D1, C+E, C1+E, D+E, D1+E

dla wszystkich kategorii jest okreslone w rozporzadzeniu
    ostrosc wzroku lepszego / slabszego oka, maksymalne moce korekcyjne przy minimalnej wymaganej ostrosci wzroku.

uzyj google, wpisz rozporzadzenie - otrzymasz pdf-a, przeczytaj.

na wiele pytan powtorzonych miales juz podana odpowiedz.
    okular766 pisze:Ty MZ piszesz mi ze okulary dla mnie moga kosztować mniej niz kurs na prawo jadzy więc ile kilkaset, kilka tys zł?
    Trudno udac sie do optyka aby uzyskac ceny?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: okular766 » 17 października 2012, 14:09

Lemur byłem w salonie [spam] i jak mi facet powiedział ze 300 soczewki i 250 oprawka to padłem z wrażenia. Jesli okulary sferyczne -4 kosztują u optyka 180zł okoła to -1cylindryczne sa aż o tyle droższe?

Czytałem te rozporządzenia i nie rozumiem ich za bardzo. Doczytałem się z Kierowca musi miec bez korekcji ostrośc kazdego oka min 0,5 tak? i wtedy mozna zastosować korekcję okularową -8/+8D sferyczna lub -2/+2D cylindryczna.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 17 października 2012, 14:46

Tak, roznica moze byc az tak duza w cenach ;) - prawa rynku

Odnosnie tego rozporzadzenia. Podana jest tam minimalna ostrosc wzroku (visus) oraz jakie soczewki okularowe maksymalnie sa dopuszczalne przy tej ostrosci wzroku.
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 17 października 2012, 16:14

jak mi facet powiedział ze 300 soczewki i 250 oprawka to padłem z wrażenia.
    Tak bywa. Jak mi nawalił samochód i kierowca zażądał 300 zł za przewiezienie na lawecie do warsztatu na odległość 4 km, to też omal nie padłem z wrażenia. Jak pan będzie kalkulował swoje usługi, to proszę o tym pamiętać. Każda cena jest dla kogoś za wysoka.
  • okular766
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: okular766 » 17 października 2012, 17:09

czyli trzeba miec bez korekcji min 0,5 visus? a jak ktos ma mniej to juz nie bedzie kierowcą? nie rozumiem tego
    z tego rozporządzenia wynosi ze jak ktos ma min 0,5 to dowolna korekcja
    a jak ktos ma ponizej 0,5 to korekcja -2 +2cylinder

tam tez pisze ze jak ktos ma min 0,5 to moze jezdzi bez okularów osobówką? cos mi sie wierzyc nie chce

[ Dodano: 18 Październik 2012, 17:21 ]
    odświeżam mój post

[ Dodano: 20 Październik 2012, 14:27 ]
    pomoze mi ktos?

[ Dodano: 13 Listopad 2012, 13:55 ]
    czytając to rozporządzenie dochodze do wniosku ze dla kat B wystarczy ostrość 0,5
    a dla C i D i CE DE wystarczy 0,5 w jednym i 0,8 w drugim
    dobrze to zrozumialem?
    osoba która ma ostrość 0,5 moze legalnie kierować osobówką bez okularów?
    to dlaczego przepisują okulary jesli ktos ma ponizej 1,0?
ODPOWIEDZ Posty: 20 Strona 1 z 1