tylko, ze on to powinien wiedziec ze swojej edukacji. Niestety jest jak jest, ze wielu po prostu nie skonczylo szkoly, nie sa optykami tylko sprzedawcami.Adekboss1 pisze:jesli optyk sam sie nie zainteresuje to nikt mu tego nie wylozy jak kawe na lawe
Mogę zrozumieć, że nie posiadają wiedzy specjalistycznej. Ignorancji natomiast w elementarnych kwestiach nie sposób zaakceptować. Wystarczą tylko chęci, aby poczytać i nie kompromitować się.LEMUR pisze:Niestety jest jak jest, ze wielu po prostu nie skonczylo szkoly, nie sa optykami tylko sprzedawcami.
Laikowi tak. Dla optyka to powinny być rzeczy oczywiste.W drodze poszukiwań natrafiłem na bardzo fajny artykuł, który laikowi objaśnia sporo: Materiały optyczne w optyce i optometrii
Rzecz chyba w tym, ze optycy w większości nie są tak naprawdę zainteresowani poszerzeniem swojej wiedzy. Z tego co wiem Fundacja Witelo trzykrotnie organizowała szkolenia z zakresu optyki okularowej, na których można było uzyskać odpowiedzi na wiele pytań i wątpliwości pojawiających się nie tylko na tym forum. Zainteresowanie było mierne, chociaż można było dowiedzieć się rzeczy, które nie są przekazywane (z tego co się orientuję) w żadnej szkole optycznej w Polsce. Być może dlatego, że szkolenia były płatne, a fakt, że wiedza kosztuje nie dociera jeszcze do krajowych optyków. Dla chcących nadal jest z pewnością możliwość „wyłożenia tego jak kawę na ławę”. Wystarczyłoby skontaktować się z fundacją i poprzez cech czy grupę osób zorganizować takie kolejne szkolenie. Na pewno nie odmówią pomocy. Stosunkowo chętnie natomiast optycy biorą udział w szkoleniach organizowanych przez producentów. Jest lekko, łatwo i przyjemnie, można wypić kawę i coś przekąsić, a do tego coś się dowiedzieć. Rzecz tylko w tym, że od producenta można dowiedzieć się tyle ile jest jemu potrzebne, aby zwiększyć sprzedaż jego produktów. Można nawet dostać certyfikat specjalisty, ale ….. na ogół trzeba się wykazać określoną sprzedażą danych wyrobów. Można więc dyskutować czy jest to certyfikat dla specjalisty – optyka czy może specjalisty w handlu wyrobami danej firmy. Tak jak pisze Hrodebert, może się zdarzyć, że człowiek nie ma pojęcia o optyce, ale okazały certyfikat specjalisty soczewek ….. wisi na ścianie.Jednym slowem wszystko na odwrot jesli optyk sam sie nie zainteresuje to nikt mu tego nie wylozy jak kawe na lawe. Trzeba rowniez przyznac, ze producenci nie wysilaja sie (moze specjalnie?) zeby poinformowac o podstawach. Czasami mam wrazenie, ze sami nie do konca wiedza co produkuja. Wiec jak wymagac tego od optyka
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }