ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Pierwsze okulary - dyskomfort
  • Laguna

Pierwsze okulary - dyskomfort

autor: Laguna » 07 września 2012, 19:28

Witam,

Od dwóch dni noszę swoje pierwsze w życiu okulary korekcyjne. Jestem krótkowidzem: oko prawe: -0.75; oko lewe: -0.5 i -0.25 cylinder. Zdecydowałam się na okulary typu patentki (bez obramowań) i szkła antyrefleksyjne.
    Mój problem polega na tym, że odczuwam silny dyskomfort związany z odbiciami; otóż kiedy patrzę na obiekt emitujący bądź odbijający światło (np. lampa, telewizor, latarnia), to widzę jego niewyraźne odbicie w górnej lub\i dolnej części szkieł (w zależności od kąta nachylenia głowy). Ponadto, bardzo często widzę kątem delikatne zielone zabarwienia usytuowane po bokach (od zewnętrznej strony) szkieł.
    Czy są to zjawiska normalne przy noszeniu okularów? Czy z czasem przestanę zwracać na to uwagę? A może: jest to jakaś wada konstrukcyjna soczewek i powinnam udać się czym prędzej do optyka? Ponieważ są to moje pierwsze okulary, to po prostu nie wiem, czy moje doznania są typowe i z czasem się do nich przyzwyczaję, czy jednak jest coś nie tak z tymi okularami.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 12 września 2012, 00:40

Taki tematy chyba juz byl. Prawdopodobnie widzi Pani odbicie szczatkowe antyrefleksu. Pod pewnym katem, przy odpowiednim oswietleniu i odpowiednim ustawieniu glowy moze byc zauwazalne. Rozumiem, ze soczewki sa z antyrefleksem (taka zielonkawa powloka)? Moze to byc spowodowane slaba jakoscia antyrefleksu albo tak jak wspomnialem jest to zauwazalne tylko w pewnych warunkach.
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1