ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Problem z okularami przeciwsłonecznymi z korekcją
  • kabe
    Forumowicz
    Forumowicz

Problem z okularami przeciwsłonecznymi z korekcją

autor: kabe » 07 lipca 2012, 15:12

Witam, mam taki problem z okularami przeciwsłonecznymi z korekcją - zamówiłam niedawno u optyka dwie pary okularów - jedne normalne, takie bezoprawkowe, drugie przeciwsłoneczne (dość duże) okulary mają moc -2,25, w normalnych okularach widzę dobrze, natomiast w okularach przeciwsłonecznych gdy patrzę np. pod nogi to mam efekt przybliżenia, a nawet takie wrażenie jakby podłoga była lekko wypukła. Byłam z tym u optyka, trochę wyprostował oprawki, sama nie wiem czy jest lepiej. Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje, czy to normalne przy dużych i prawie okrągłych szkłach, może to wina polaryzacji, chociaż przypuszczam, że nie. Gdy patrze w dal to nic mi nie przeszkadza, tylko to dziwne wrażenie gdy patrzę pod nogi. Czy coś da się z tym zrobić, czy to jakaś wada wykonania? Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 14 lipca 2012, 19:52

Witam, przy malych oprawach widzie Pani glownie przez srodkowa czesc soczewki. im dalej od srodka tym wiecej znieksztalcen no a w duzych oprawkach przeciwslonecznych pole czynne jest dosc duze. To moze byc pierwszy powod. Co do drugiego to musze zadac pytanie czy kupila Pani oprawe o duzej krzywiznie? Jesli tak to powinno sie dobrac specjalne soczewki. Minimalizuje to znieksztalcenia obrazu i jego "plywanie".
    Adek
  • kabe
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: kabe » 15 sierpnia 2012, 22:00

Bardzo dziękuję za odpowiedź, okulary są typu "muchy" i raczej takie bardziej zakrzywione, tj. wypukłe. Jakie powinny być zatem prawidłowo dobrane szkła do takich oprawek? Może powinnam domagać się wymiany tych szkieł, bo chyba samych szkieł tych co mam nie da się już poprawić? Czy jest możliwe, że przy takich oprawkach zawsze będę miała zniekształcony obraz?
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 21 sierpnia 2012, 12:17

Bardzo trudno jest zrobic soczewki minusowe w duzej krzywiznie (mam na mysli soczewki tzw. sportowe - dedykowane do opraw sportowych) optomalizowane do oprawy. Soczewka minusowa jest z reguly plaska z soczewka potrzebna do montazu w przeciwsloneczna oprawe powinna byc lukowata, zakrzywiona. Z tego co pamietam to np. JZO produkuje soczewki Relax do -2,50 dptr. Jest to oczywiscie sporo wiekszy wydatek niz w przypadku standardowych soczewek barwionych. Tak czy inaczej nawet w przypadku soczewek dedykowanych jest problem z montazem. Im mniejsza oprawa i barzdziej plaska tym latwiej.
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1