Jak powtarzam niektóre pytania to bardzo was przepraszam. I proszę mnie odesłać do odpowiedniego działu albo podać link.
A więc jakie mam wadę -1,25 Astygmatyzm (lewe oko) -0.75 (prawe oko).
Jak byłem w WKU to miałem tylko -0.7 w prawym, Rok temu miałem po -0.75(miałem nosić okulary ale kupiłem i jakoś tak wychodziło że rzadko nosiłem. Teraz zauważyłem że coraz gorzej widzę więc postanowiłem coś z tym zrobić. Soczewki noszę od 11.10.2011
A teraz pytania :
1. Dlaczego mój wzrok się pogarszał przez ostatnie 3 lata. Można stwierdzić że tylko lewe się pogarszało.
2. Co należy jeść żeby wzrok stawał się coraz lepszy ? Nie chodzi mi tutaj o jakiś tabletkach tylko jakie owoce, warzywa.
Wstęp. A potem pytanie.
Jak byłem u Optyka po soczewki. To jedną on mi założył a drugą mi pomógł założyć. Miałem problemy ze zdjęciem ale udało się jakoś. Następnego dnia miałem problem z włożeniem wkładałem je 1h i oby dwa oka były czerwone. Z wyciąganiem tego dnia już sobie lepiej radziłem z dnia na dzień. I oczy z dnia na dzień były coraz "lepszym" stanie (chodzi mi o to że nie były już tak czerwone jak dnia poprzedniego). A i prawe oko było bardziej czerwone niż lewe. W lewym już 2 dniu przestało być czerwone a w prawym po 4.
Pytania:
3. Czy to było wywołane tym że "męczyłem" oko ?
4. Jak odsłaniałem puliczek żeby zobaczyć oko to prawym oko było takie coś białego. Czy to była ropa ? I czy to było wywołane tym że była tam infekcja.
A teraz pytania bardziej związane z soczewkami.
5. Czy przy lutowaniu, klejeniu klejem (typu kropelka, super glue) soczewki się "psują" ?
6. Jak stwierdzić czy soczewka jest dobrą stroną założona ? (Wiem że trzeba ją nacisnąć i zobaczyć w którą stronę się zawija, ale czasem mam trudności z tym

7. Czy soczewki kontaktowe poprawiają wzrok czy tylko powodują że wzrok dalej się nie pogarsza.
8. Co ile trzeba chodzić do Optyka żeby sprawdzić czy wzrok się poprawił.
9. Czy istnieje jakiś płyn który nawilża soczewkę ? Jak przeglądałem to widziałem że tak ale wole się upewnić.
Wstęp.
Mam na ścianie zegar taki większy. A po drugiej stronie pokoju mam wersalkę (odległość około 5 metrów). I po założeniu soczewek. Siadam na wersalce i zasłaniam lewe oko i widzę wszystkie liczby, i tak samo jest z prawym. Ale kiedy położę się na lewym boku (prawe oko ma lepszy kąt widzenia) to lewym okiem widzę tak samo, ale już prawe oko widzi te liczby trochę zamazane. Tak samo na ulicy mam że jak zasłonę prawe oko to lewym widzę wyraźniej dalsze przedmioty a prawym już nie widzę tak jak lewym.
10. Czym to może być spowodowane ? Czy to wina źle założonej soczewki? Albo okulista źle dobrał prawą soczewkę?
11. A i jak wracam po pracy siadam na łóżku i prawym okiem już nie widzę tak dobrze liczb jak rano. Czemu ?
Z góry dziękuje że ktoś po fatyguje się odpowiedzieć na moje pytania.
Do Moderatorów. Proszę o nie usuwanie tematu. Ale jak będziecie musieli bo nagminnie łamie regulamin. Zrozumiem to.
Pozdrawiam.
Patryk