ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Jak porównać nowe i stare okulary?
  • Peter

Jak porównać nowe i stare okulary?

autor: Peter » 17 września 2011, 09:07

Witam

Jestem krótkowidzem, mam astygmatyzm i noszę okulary od 7 roku życia (teraz mam 25lat).
    9 dni temu byłem w salonie i podczas pomiaru wady wzroku zostały mi dobrane szkła do dali:

sph | cyl | oś
    OP | +2,25 | -1,75 | 168°
    OL | +2,50 | -1,50 | 165°
    PD: 63/64

Poprzednie okulary miałem od jakichś 4 lat i już wtedy wada mi się nie zmieniła.
    Parametry tych okularów to:

sph | cyl | oś PD
    OP | +1,0 | +1,5 | 80° 63
    OL | +0,5 | +1,5 | 80° foz A22 - nie wiem co to za parametr, nie mogę go zbytnio dokładnie odczytać z recepty

Problem mam następujący:
    minął już tydzień a moje oczy nadal nie dostosowały się do nowych szkieł, dziwnie w nich widzę a z odległości około 10m nie mogę rozpoznać twarzy! Musze wytężać wzrok żeby w miarę szybko dostosować go do patrzenia w dal i spróbować coś wtedy odczytać. Poza tym czasem przy patrzeniu na obiekty oddalone o kilka metrów mam wrażenie jakby obraz z oka prawego nachodził trochę na obraz z lewego.

Drugi problem mam z porównaniem tych mocy szkieł. Doczytałem na forum że jak się zmienia cylinder z + na - to osie zmieniają się o 90° ale nadal nie wiem co z tymi sferami? Nie wiem jak to porównać do starych okularów. Jestem pewien, że wzrok nie pogorszył mi się o 1,25 i 2 dioprie.
    Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Na czym polega ta różnica?

Nie mam w najbliższym czasie możliwości udać się do salonu a nie jestem pewien czy te okulary są dobrze dobrane i czy nie pogorszą mi wzroku. Dodam, że wcześniej nigdy nie miałem problemów z nowymi okularami, gdy co jakiś czas zmniejszała mi się wada i je zmieniałem. Wtedy oczy dostosowywały się góra dzień/dwa.

Bardzo proszę o poradę.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 17 września 2011, 09:36

Peter pisze: 1)
    sph | cyl | oś
    OP | +2,25 | -1,75 | 168°
    OL | +2,50 | -1,50 | 165°

2)
    sph | cyl | oś PD
    OP | +1,0 | +1,5 | 80°
    OL | +0,5 | +1,5 | 80°
    Soczewki cylindryczne mozna zapisac z dodatnim oraz ujemnym cylindrem, zapis drugi w zapisie cyl (-) bedzie wygladal nastepujaco

OP: +2,5o -1,5o x 170
    OL: +2,oo -1,5o x 170

Aby porownac, to nie wystarczy zapis z recepty ale fizyczne okulary. Prosze udac sie do optyka, niech pomierzy osadzenie soczewek, zamontowany rozstaw, wysokosc. No i prosze powiedziec czy konstrukcja soczewki zostala wybrana inna... np. skusil sie Pan na jakas asferyczna a wczesniej nie.

Czesto regulacja oprawy duzo pomaga - kat pantoskopowy, nachylenie tarcz... ale to optyk powinien na miejscu szukac rozwiazan a nie uzytkownik przez forum ;)

Jak nie bedzie poprawy - no to konsultacja u specjalisty
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1