ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
okulary z nakładkami
  • mar3
    Forumowicz
    Forumowicz

okulary z nakładkami

autor: mar3 » 22 lipca 2011, 09:03

Muszę zmienić okulary. Zawsze miałem dwie pary okularów:
    1. korekcyjne - te noszę w domu
    2. korekcyjne + przyciemniane (85% - choruję na światłowstręt) - te noszę na dworzu
    U optyka widziałem okulary z nakładkami (odchylanymi do góry i do dołu)
    Pomyślałem, że to będzie znacznie wygodniejsze niż ciągłe zmienianie okularów.
    Co o nich sądzicie? Czy szybko się psują?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 22 lipca 2011, 09:23

wiekszosc jak nie wszystkie te nakladki sa polaryzacyjne... czy szybko sie psuja, trudno powiedziec w duzej mierze zalezy od uzytkownika, ale nie spotykam sie czesto ze zniszczonym "zawiasem / mocowaniem" czesciej zarysowania nastepuja niz jakies inne uszkodzenia. Koszt relatywnie tani takich nakladek srednio od 35-60zl
  • mar3
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: mar3 » 22 lipca 2011, 09:49

Czyli LENUR polecasz?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 22 lipca 2011, 09:52

a dlaczego by nie, maja okolo wlasnie w zaleznosci od koloru: braz, zielony, szary 70-85% przyciemnienia, korekcje bedziesz mial w aktualnych okularach. Ewentualnie udaj sie do optyka, naloz na to co masz aktualnie, wyjdz na zewnatrz i sprawdz czy Cie takie cos zadowala. Ich ksztalt mozna dociac do posiadanych okularow. Takie nakladki z klipsem montowane na dowolne okulary maja jedna moim zdaniem wade - estetyke! ale to juz kwestia gustu

Ewentualnie zainteresowac sie prosze oprawkami ktore maja "fabryczne" nakladki, na magnes - jest to lepiej dopasowane, mostek nie ma zadnych uchwytow, nie mozna takiej nakladki uniesc, albo jest zalozona albo sciagnieta. Ale to juz nowe okulary, a nie wiem czy chcesz do aktualnych czy nowe okulary + nakladka.

W kazdym badz razie rozwiazania sa dwa:
    - nakladka na klips do dowolnej oprawy
    - nakladka na magnes z konkretna oprawa (taki zestaw)
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 27 lipca 2011, 13:36

Okulary z nakladkami na pewno wyjda duzo taniej niz 2 pary okularow. Dodatkowo maja wspomniana polaryzacje, ktorej Pana okulary prawdopodobnie nie maja.
    Adek
  • krecik5

autor: krecik5 » 23 września 2011, 15:47

proponuje ci nie kupowac okularów z nakładkami. sama kiedyś chorowałam na takie, ale teraz zaczęłam używać soczewek kontaktowych. powiem ci, że jest to znacznie wygodniejsze niż takie tradycyjne okulary. w każdym momencie możesz ściągnąc okulary przeciwsłoneczne i cieszyć się słoncem. często tak było, że okulary się porysowały czy potłukły, a co gorsza podczas długich spacerów po okularach pozostawały mi białe ślady pod oczami- nie wyglądalo to rewelacyjnie ;p także może spróbuj z soczewkami, powinno ci spasować
    krecik5
  • MrOptic
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: MrOptic » 04 listopada 2011, 09:53

Może i faktycznie jest to lepsze rozwiązanie niż okulary z nakładkami,ale tu już wchodzimy w strefę budżetu a nie wiem ile możesz przeznaczyć na ten cel. Kupując dwie pary okularów,trzeba liczyć się z nieco większym wydatkiem.
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1