ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Hoya Eyvia 1,74
  • madzias
    Forumowicz
    Forumowicz

Hoya Eyvia 1,74

autor: madzias » 24 czerwca 2011, 20:06

Czy ktoś mógłby mi udzielić jakichś bliższych informacji na temat tych soczewek;) ? Może ktoś je posiada?
    Podobno są cienkie i w ogóle nie występuje w ich przypadku efekt pomniejszenia oka. Choć nie chce mi się w to wierzyć. Mam dużą krótkowzroczność (-10, cyl -3 ;(), na szczęście istnieją soczewki kontaktowe;P ale w miarę ładne okulary też bym chciała...
    Obecnie mam ze soczewkami JZO 1,67 i nie jestem z nich zbytnio zadowolona - zarówno chodzi mi o grubość jak i efekt pomniejszenia oka. Czy potrafiłby ktoś powiedzieć, czy różnica miedzy tymi moimi, a tymi Eyvia będzie w ogóle zauważalna? Takie soczewki to niestety duża inwestycja więc chciałabym poprosić o radę:)
    Z góry dziękuje za odpowiedź;)

A to może od razu zapytam:czy da się zrobić optymalizację takich soczewek?
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 11 lipca 2011, 22:16

Soczewki o jakich Pani mowi (1.74) sa jeszcze ciensze i bardziej plaskie niz te w indeksie 1.67. Maja troche wiecej znieksztalcen ale rozumiem, ze pani bardziej zalezy na estetyce. To sa soczewki o najwyzszym indeksie na rynku wiec cienszych nie ma. (jest jesdzcze jedna firma Tokai, ktora ma minimalnie ciensze - indeks 1.76) Sporo tutaj zalezy od oprawy. Im mniejsze szkla tym ciensza soczewka po bokach. Odnosnie starych soczewek to mam pytanie: jakie Pani posiada? JZO produkuje 1.67 w wersji asferycznej i sferycznej. Asferyczne nie pomniejszaja tak oka jak sferyczne. Dodam, ze 1.74 sa asferyczne w standardzie. Jesli zalezy Pani na najwyzszej jakosci soczewkach to proponuje spytac optyka o soczewki spersonalizowane, jednoogniskowe. Ciekawa oferta sa takze soczewki Seiko o budowie podwojnie asferycznej ale sa jeszcze drozsze :) Najlepiej poprosic optyka o optymalizacje i wizualizacje graficzna soczewek. Mozna dzieki temu z duzym przyblizeniem okreslic grubosc soczewki.

pozdrawiam
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1