ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
przyciemnione okulary- nietypowe pytanie
  • aaadi
    Forumowicz
    Forumowicz

przyciemnione okulary- nietypowe pytanie

autor: aaadi » 08 czerwca 2011, 18:01

Witam !

Zrobiłem sobie okulary korekcyjne w oprawce od okularów przeciwsłonecznych, w których szkła są przyciemnione. NIe jestem pewien ale szkła są chyba przyciemnione metodą chemiczną. Jestem z okularów zadowolony ale jest jeden problem- zostały przyciemnione zbyt mocno (86%) Czy istnieje techniczna możliwośc rozjaśnienia tych szkieł.

z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
    pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 08 czerwca 2011, 20:10

nie, nie ma mozliwosci "rozjasnienia" zabarwionych soczewek.

A dlaczego sa za ciemne? Podane 86% jest faktycznie, to soczewki naleza do tzw kat 3 - co oznacza ze to max przyciemnienie, ktore dozwolone jest do prowadzenia pojazdu. Sa ciemniejsze kat4 - powyzej 93% juz nie dopuszczone do prowadzenia pojazdow.

Jasniejsze (kat 2) to przedzial pomiedzy 51-81%, poza tym kazde firmy roznie maja % zabarwienie. Nie wiem czy byl zademonstrowany "wzornik" moglo to wiele pomoc.

Teraz pozostaje albo zakup drugiej pary okularow z jasniejszymi soczewkami, lub wymiana do aktualnej oprawy.
  • aaadi
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aaadi » 08 czerwca 2011, 21:34

czytalem na stronie producenta, ze zabarwienie uzyskuje się w ten sposób,zę barwi się całkowicie a potem stosuje się metodę polegającą na stopniowym wygaszaniu (rozjaśnianiu) aż do uzyskania pożądanego efektu. Trudno muszę się przyzwyczaic do tego 86 % moze jestem przewrazliwiony i nie wygladaja tak zle...ale 80 proc byloby idealnie :)
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez aaadi, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1