ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
inna oś w okularach
  • MonikaK
    Forumowicz
    Forumowicz

inna oś w okularach

autor: MonikaK » 20 maja 2011, 17:47

Witam
    Od 7 lat nosze soczewki kontaktowe. Z powodu dłuzszego ostatnio przesiadywania przed komputerem stwierdzilam, ze potrzebne mi sa okulary aby polepszyc komfort patrzenia.
    Poszlam do okulisty i Pani doktor przepisala mi okulary:
    OP -7.75 +1.25 CYL os 80st
    OL -7,5 +1.25 CYL os 90st
    odleglosc zrenic 62mm
    Odebrałam okulary i nie widze dobrze. Poszłam do tego samego optyka i tam pani stwierdzila ze wszystko jest tak jak na recepcie. Pozniej poszlam do innego optyka i tam mi powiedzieli, ze odleglosc zrenic w okularach jest 61 mm natomiast osie roznia sie o 3-4 stopnie od recepty.

Stad moje pytanie czy takie roznice moga powodowac gorsze widzenie i czy jest mozliwosc naprawienia tego bez koniecznosci kupowania nowych szkiel.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 21 maja 2011, 14:43

Takie roznice jak 3-4 stopnie to blad bez znaczenia. Wydaje mi sie, ze porownywanie soczewek do okularow przy tej korekcji jest nie wskazane. W soczewkach bedzie Pani widziala lepiej (szczegolnie przy tej mocy) bo nie ukrywajmy maja swoje plusy w uzytkowaniu. Jesli zmienila Pani soczewki kontaktowe na okulary oczekujac, ze bedzie Pani widziala lepiej to moim zdaniem to błedne myslenie. Owszem moze ustaly takie objawy niepozadane jak suche oczy, przekrwione oczy itp. ale znieksztalcenia beda wieksze w okularach!

Prosze napisac co Pani rozumie przez: "potrzebne mi sa okulary aby polepszyc komfort patrzenia."?
    Adek
  • MonikaK
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: MonikaK » 22 maja 2011, 14:05

Wiem, ze nigdy nie bede widziec tak dobrze w okularach jak w soczewkach.
    Przez wyrazenie ze nie widze dobrze w okularach nie mialam na mysli, ze oczekuje takiego efektu jak w soczewkach. Wiem jak powinnam widziec w okularach i wlasnie tego brakuje mi w tych nowych. Widze dobrze tylko patrzac prosto natomiast po bokach wszystko jest rozmazane i traci ostrosc.
    Przez wiekszy komfort mialam na mysli, ze gdy nosze soczewki caly dzien albo siedze przez dluzszy czas przed komputerem, oczy zaczynaja mnie piec i wtedy wlasnie najlepszym rozwiazaniem dla mnie sa okulary.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 24 maja 2011, 17:14

Rozumiem. Zniekształcenia boczne, o ktorych Pani wspomina sa normalna sprawa przy takiej mocy. One beda i z tym trzeba sie niestety liczyc. Mozna je zminimalizowac przez odpowiednia konstrukcje soczewek np. asferyczna lub idac jeszcze dalej przez soczewki zindywidualizowane. Te ostatnie produkowane sa tylko przez najlepszych producentow i slono kosztuja ale nie ma nic lepszego. To taki produkt dla bardzo wymagajacych.

Alternatywa sa soczewki kontaktowe :) ale znowu wracamy do punktu wyjscia. A jeszcze jedno pytanie: czy stosowala Pani krople nawilzajace do oczu podczas noszenia kontaktow?
    "Stad moje pytanie czy takie roznice moga powodowac gorsze widzenie i czy jest mozliwosc naprawienia tego bez koniecznosci kupowania nowych szkiel."
    Roznice sa bardzo male wiec nie w tym problem. Wynika to z roznic miedzy soczewkami kontaktowymi a tradycyjnymi (okularowymi). Nie ma mozliwosci naprawienia tego problemu, tylko nowe szkła.
    Ostatnio zmieniony 24 maja 2011, 17:21 przez Adekboss1, łącznie zmieniany 1 raz.
    Adek
  • MonikaK
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: MonikaK » 24 maja 2011, 21:15

Jesli chodzi o krople to stosowalam i stosuje. Daja chwilowa ulge a po jakims czasie jest tak samo, wiec to nie rozwiazuje mojego problemu.

Co do okularow, to jutro odbieram z nowymi szklami. Z tego co Pan optyk mowil to maja byc dobre i nie rozmazywac obrazu na bokach, wiec zobacze jutro, ale mam nadzieje ze przy tej cenie to juz faktycznie bedzie odpowiedni efekt :)
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1