ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1
Rodenstock - czy aby na pewno?
  • asmod
    Forumowicz
    Forumowicz

Rodenstock - czy aby na pewno?

autor: asmod » 11 kwietnia 2011, 13:46

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości. Kupiłem w salonie optycznym okulary ze szkłami progresywnymi f-my Rodenstock. Chciałbym zweryfikować, czy to faktycznie szkła tej firmy. Na opakowaniu jest napis: PAL Supreme Org. 1.60 Photogrey i pod spodem hard Super-AR+.

Na szkłach są wygrawerowane napisy:

() ()
    22 6 55
    G

G jest stylizowane i w lustzanym odbiciu.
    Gdzieś w internecie wyczytałem, że Rodenstock graweruje stylizowaną literkę R. Czy coś z tymi szkłami jest nie tak?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 11 kwietnia 2011, 13:59

Rodenstock na swoich produktach umieszcza grawerunek litery R taki jak w logo firmy
    Obrazek

czy na torebkach jest logo i nazwa firmy Rodenstock? Moze Pan wrzucic gdzies skan i dac link

Rodenstocka znam z takich marek progresywnych soczewek jak: Impression, Multigressive, Progressiv
  • asmod
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: asmod » 11 kwietnia 2011, 14:32

W tej chwili nie mogę wrzucić skanu, ale na opakowaniu nie ma słowa o f-mie Rodenstock. Jest tylko napis: PAL Supreme Org.1.60 Photogrey hard Super-AR+.
    Niżej parametry szkła. Na drugiej stronie kod paskowy i napisy WSS-ELO Auftrag, oraz
    Cust.: PL6194300 ID.: 0921154211 i data 04/06/2011. W poprzednim postcie trochę się zbiły grawerki. Grupa () 22 i G jest z jednej strony szkła, a () 6 55 z dugiej. To wszystko.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 11 kwietnia 2011, 15:01

Nie wiem. Kazdy producent jednak umieszcza na torebkach swoje logo i nazwe. Jezeli jej nie ma, to albo jest to soczewka typu EKO (ale zazwyczaj na takowych rowniez umieszczaja) lub produkt innej firmy - ciezko mi powiedziec jakiej.
  • asmod
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: asmod » 11 kwietnia 2011, 17:50

Dzięki LEMUR za pomoc. Będę musiał ich przecisnąć w tym salonie co to za firma. Tym bardziej, że płaciłem za nie po 1kzł za sztukę. A nie jestem z nich do końca zadowolony. Kanał progresji wydaje mi się za krótki, więc praca przy monitorze jest uciążliwa - muszę kręcić głową żeby złapać ostrość. Są to co prawda moje pierwsze szkła progresywne i jestem w tej kwestii zupełnie zielony. Rozumiem, że progresy wnoszą pewne ograniczenia w polu widzenia, ale odczucia mam jak bym kupił szkła po 200-300 zł. Niestety, na razie nie powiem żebym był zachwycony. :nie: Może jeszcze spróbuje na forum JZO. Może się ktoś znajdzie oblatany w tych oznaczeniach?
    Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2011, 18:04 przez asmod, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 12 kwietnia 2011, 14:52

A certyfikat Pan dostal na szkła? Nie wspolpracuje z ta firma wiec ale raczej na pewno powinien Pan taki dostac (z sygnatura "R" Rodenstock) Ktos kto od nich zamawia moze sie orientuje? Jak dla mnie progresywne Rodenstock bez orginalnej koperty na soczewki to nie Rodenstock. Prosze ich spytac czy nie maja opakowan w salonie, moze zapakowali w cos innego a sami magazynuja opakowania w obawie, ze klient je zgubi i bedzie problem w razie reklamacji.
    Adek
  • Awatar użytkownika
    kooboo
    Ekspert
    Ekspert

autor: kooboo » 19 kwietnia 2011, 02:04

asmod pisze:W tej chwili nie mogę wrzucić skanu, ale na opakowaniu nie ma słowa o f-mie Rodenstock. Jest tylko napis: PAL Supreme Org.1.60 Photogrey hard Super-AR+.
    Niżej parametry szkła. Na drugiej stronie kod paskowy i napisy WSS-ELO Auftrag, oraz
    Cust.: PL6194300 ID.: 0921154211 i data 04/06/2011. W poprzednim postcie trochę się zbiły grawerki. Grupa () 22 i G jest z jednej strony szkła, a () 6 55 z dugiej. To wszystko.
    To jest soczewka progresywna z linii eko Rodenstocka. Kopertki są białe (a nie czarno-żółte) i o ile mnie pamięć nie myli faktycznie na nich nie ma logo.
  • asmod
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: asmod » 21 kwietnia 2011, 10:05

kooboo pisze:To jest soczewka progresywna z linii eko Rodenstocka. Kopertki są białe (a nie czarno-żółte) i o ile mnie pamięć nie myli faktycznie na nich nie ma logo.
    Dzięki, przepytałem jeszcze kilka salonów optycznych, gdzie otrzymałem podobną odpowiedź. Kopertki faktycznie są białe.
ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1