ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
problem z okularami do koputera
  • meku
    Forumowicz
    Forumowicz

problem z okularami do koputera

autor: meku » 08 kwietnia 2011, 02:17

Witam

mam taki problem, że kupiłam ostatnio trzy pary okularów i wszystkie trzy nadają się chyba do wyrzucenia, mam dużą wadę chyba (bo mam wątpliwości) -7,5 -5,5 i chyba w tym słabszym oku jakiś cylinder

no i tak byłam u okulistki, żeby dobrała mi nowe okulary, bo w tych strych widziałam coraz gorzej, i prosiłam ją o okulary do kompa, najpierw dobrała mi takie, że były chyba za słabe, bo siedząc przy monitorze nie widziałam i literki mi się zlewały, a monitor wydawał mi się krzywy, więc poszłam jeszcze raz i dobrała mi inne i mocniejsze i chyba coś -6,5 -4,5, ale jak dłużej pracowałam to strasznie się męczyłam, te trzecie okulary mam niby do chodzenia, ale próbowałam je używać do kompa i też było źle

jak zaczęłam to analizować to wychodzi mi, że przykładowo jak biorę kartkę i zasłaniam sobie jedno oko, to przy -6,5 kartkę trzymam dalej żeby dobrze widzieć, a przy tym oku co -4,5 kartkę trzymam bliżej a jak patrzę dwoma oczyma to ciągle kombinuję i nie mogę uchwycić momentu, żeby było dobrze... na kartce to jeszcze nie jest tak zle, a patrzenie na monitor bardzo mnie męczy w ogóle mam wrażenie, że monitor muszę mieć bliżej żeby dobrze widzieć niż kartkę... no i tyle... od miesiąca prawie nie pracuję, bo ciągle bolą mnie oczy :(
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 11 kwietnia 2011, 11:42

Prosze isc do innego specjalisty. Moze dobrane moce sa nie odpowiednie do odleglosci. Prosze wygodnie usiasc przed komputerem nie zwracajac uwagi na ostrosc znakow na monitorze i klawiaturze. Nastepnie ktos powinien zmierzyc odleglosc przy jakiej Pani pracuje. (odleglosc miedzy monitorem a plaszczyzna ramki okularow, w lini prostej najlepiej). Podczas wizytu u specjalisty prosze podac mu ta odleglosc aby dobral odpowiednia korekcje) Do "krzywego ekranu" mozna sie w niedlugim czasie przyzwyczaic. Po jakims czasie wszystko powinno sie unormowac. Jesli faktycznie po wielu probach nie widzi Pani zmian to prosze o tym poinformowac specjaliste. Tak na marginesie to najlepiej gdyby napisala Pani jaka jest wartosc cylindra.

Rozumiem, ze korekcja do dali to:
    OP -7,5 cyl.... ?
    OL -5,5

oraz do blizy:
    OP -6,5 cyl....?
    OL -4,5

Dodatkowo dodam, ze jest Pani roznowzroczna wiec roznice w widzeniu miedzy prawym okiem a lewym zawsze beda widoczne. Prosze nie porownywac w ten sposob bo i tak widzimy obuocznie. Roznice o obrazow przy roznowzrocznosci mozna zminimalizowac przez soczewki kontaktowe lub soczewki asferyczne (w przypadku okularow).

Moc soczewek do monitora wyniesie pewnie cos miedzy moca do dali a moca do blizy ale raczej blizsza tej do blizy czyli -6,5 oraz -4,5.

pozdrawiam
    Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2011, 11:43 przez Adekboss1, łącznie zmieniany 1 raz.
    Adek
  • meku
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: meku » 25 kwietnia 2011, 00:11

Dziękuję za odpowiedz, chyba się wybiorę żeby jeszcze raz zbadać wzrok.

Odnośnie cylindrów to ja do tej pory nigdy nie miałam, dopiero teraz. Najpierw okulistka zapisała mi chyba -0,5, a potem chyba -0,75 tylna ax (oś?) 170' tak jakoś mam napisane

okulary do dali mam -7 i -5 bez cylindra i w sumie te są dobre do chodzenia, do kompa też ich zaczęłam używać, bo w tych do bliży coś jest nie tak

nie wiem, teraz koleżanka mi powiedziałam, że od cylindrów bolą oczy, więc już nie wiem, trochę czuję się w tym wszystkim zagubiona, o finansach nie wspominając :smutny:
    Ostatnio zmieniony 25 kwietnia 2011, 00:13 przez meku, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1