ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
duza różnica między OP a OL - okulary bezoprawkowe?
  • alac

duza różnica między OP a OL - okulary bezoprawkowe?

autor: alac » 11 lutego 2011, 13:09

Witam,

Mam pytanie odnośnie moich kolejnych okularów. Na oku prawym mam wade -3,25 i cylinder 0,25 a na oku lewym tylko -0,5 bez cylindra.
    Wymarzyłam sobie okulary bezoprawkowe, bo soczewki, nawet jednodniowe, źle toleruję.

Byłam u trzech optyków w moim mieście i jestem nieco zagubiona:

Optyk nr1: "może miec Pani takie oprawki, nie ma problemu przy tej wadzie wzroku, z tym że soczewkę -0,25 trzeba będzie pogrubić by nie odróżniała się od tej -3,25"

Optyk nr2: "możemy zrobić takie okulary, ale żeby to dobrze wyglądało trzeba soczewke -3,0 ścienić"

Optyk Nr3: "przy tej wadzie wzroku okulary bezramkowe wyglądają brzydko, nie ma możliwości takiego scienienia/pogrubienia, żeby nie było widac różnicy. Prosze wybrać inne oprawki"

Którego optyka się posłuchać? Dodam że chciałabym miec Trivexy z antyrefleksem
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 11 lutego 2011, 13:32

Nie da sie zrobic tego ladnie. Prosze sie nie zgodzic na "pocienianie" typu jedna indeks np. 1.5 druga 1.6 - jest to niedopiszczalne.
    Obie soczewki musza miec ta sama konstrukcje, ten sam indeks, ten sam antyrefleks itp...

Nie da sie fizycznie pogrubic tak soczewki o,25 aby wygladala jak 3,25, a pocienienie soczewki to tylko w przypadku soczewki ujemnej - przez zastosowanie wyzszego indeksu. Jezeli ta damy w innym indeksie, to wtedy soczewka -0,25 automatycznie bedzie jeszcze ciensza.

Takze roznica BEDZIE i nie da sie jej (przy roznicy 3,oo dptr) tego wyeliminowac
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 16 lutego 2011, 13:58

Kazdy z tych optykow ma racje :) z tym ze nie zabardzo idzie operowac gruboscia w Trivexie.
    Adek
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 lutego 2011, 15:28

prosze mi powiedziec, jak nie mieszajac indeksow pocienic tylko soczewke -3,oo?
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 16 lutego 2011, 17:07

A przepraszam :) myslalem ze to plus. W tym przypadku faktycznie nie idzie.

Z drugiej strony idzie troche zmniejszyc ta roznice grubosci wybierajac 1.61 zamiast Trivexu. Zmniejszy sie grubosc zarowno jednej jak i drugiej soczewki. 1.61 tez sie nadaje pod patent
    Ostatnio zmieniony 16 lutego 2011, 17:11 przez Adekboss1, łącznie zmieniany 2 razy.
    Adek
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 lutego 2011, 17:21

:)

z czego druga to -0,25! wiec nie da sie wyrownac roznicy, a jak napisalem mieszanie konstrukcji soczewek... Mozna soczewke -0,25 nieco pogrubic, ale bedzie ona w centrum oraz przy prostokatnym ksztalcie gora/dol grubsza i estetycznie rowniez nie bedzie ladnie.

Takze fizycznie nie da sie tego zrobic aby jedna i druga wygladaly - nawet - bardzo podobnie.
    Oczywiscie dla patentowej oprawy, lepszym bedzie dla soczewki -0,25 trivex niz poliweglan (gorszy optycznie i wewnetrzne naprezenia) lub 1.6 (jak sugeruje adekboss1) z wyzsza liczba abbego

@adekboss1 - podasz mi prosze liczbe abbego dla tego indeksu, markowe firmy przewaznie maja 1.6 (nie ze wzgledu na "zaokraglenie")

ps. jak kwestia korekcji soczewka kontaktowa?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 16 lutego 2011, 17:45

No ten indeks akurat nie jest markowy :P taki katalog mialem najblizej ;] 1.61 ma standardowo liczbe Abbego = 42. Czyli tak somo jak 1.6
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1