ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
Piersze szkła optometryk czy okulista?
  • amicco
    Forumowicz
    Forumowicz

Piersze szkła optometryk czy okulista?

autor: amicco » 20 stycznia 2011, 11:34

Witam wszystkich administratorów i forumowiczów.
    Jestem przed zakupem pierwszych okularów,po długim dobieraniu soczewek w jednym z wiodących salonów optycznych w łodzi ,który oferuje bezpłatne badanie oka pod katem doboru soczewek,be obowiązku kupna okularów,optometrykowi udało się dobrać szkła.Choć na początku stwierdził ,ze raczej nie uda się dobrać odpowiednich wartości szkieł.
    Dal.P+2.5 cylinder -0.5 oś 135 PD 1.0 VISUS 1.0
    L+4.25 cylinder -0.75 oś 47 PD 0.6 VISUS 1.0
    Stwierdził że te szkła według wskazań zapewnia mi sto procent widoczności,bo jakiś wskaźnik wyszedł 100 procentowy,nie bardzo wiem co miał na myśli.
    Mam nadzieje ,ze te szkła będą dobre dla moich oczu,mam 38 lat i do tej pory radziłem sobie świetnie bez okularów,pamiętam tylko,ze od małego lewe oko,było słabsze od prawego.Jednak od paru miesięcy zauważyłem ,ze wzrok mi się pogarsza i przyszedł czas na okulary.Mam prośbę,jakie najlepiej szkła byście polecali do tych wartości,pocieniane czy nie,z anty refleksem czy nie ,jakie oprawki ,żeby szkła było można do nich łatwo zamontować,optyk doradził,zęby wybrać oprawki możliwie jak najwęższe ,wtedy moje szkła będą wyglądały w nich najlepiej wizualnie dla osób które patrzą na moja twarz,dodał,ze oczywiście nie mogą być za krótkie,bo przez za krótkie szkło nie będzie odpowiednio wycentrowane względem osi źrenicy czy coś takiego.
    Stwierdził również ,ze wbrew pozorom nie potrzebuje jeszcze okularów do bliży(czytania)tylko na razie te do dali.
    Proszę napiszcie,czy powtórzyć badanie u jakiegoś okulisty,dla dobra oczu,czy to w salonie u optometry powinno wystarczyć.Jak się na czymś,nie znam wole zapytać mądrzejszych w tej dziedzinie a za takich was uważam.
    Prosze o szybka odpowiedz.
    Dziekuje i pozdrawiam
  • CzytajacyForum
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: CzytajacyForum » 20 stycznia 2011, 15:21

Witaj an forum:) Moim zdaniem należałoby dla pewności powtórzyć badania u innego okulisty. Jeżeli wyniki wyjdą takie same,to znaczy że możesz dostosować się do zaleceń lekarza,który miał rację. A czy kupno musi być koniecznie w Łodzi?
  • ala
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: ala » 20 stycznia 2011, 20:42

nie bardzo rozumiem... jezeli nie wierzysz specjaliscie to po co do niego poszedles?
    prawda jest taka, ze jak pojdziesz gdzie indziej i dostaniesz inny wynik to co, potem zrobisz losowanie wedlug ktorego zrobic okulary?
    jak jestes chory to tez chodzisz do kilku lekarzy, zeby potwierdzili diagnoze?
    Ala
  • amicco
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: amicco » 21 stycznia 2011, 00:00

Witam.
    Nie chodzi o to czy jak jestem chory to idę po diagnozę do dwóch lekarzy,tylko o to,czy warto powtórzyć badanie u innego optometrysty czy refrakcjonisty,żeby zobaczyć czy wynik będzie podobny,tym bardziej ,ze na forach jest wiele wątków o tym jak po krotkich kursach optometrykami staja sie osoby ,które nie wiele miały wspólnego z dziedziną okulistyki.Dodam,ze zrobiłem ponownie badanie wzroku w bliźniaczym salonie i trwalo ono o wiele krócej od pierwszego.Wartości wyszły niższe ;Sfera-OP 1.75 OL 3.15 Cylinder -0,60.
    Czyli prawe oko jest bez cylindra,osi i visus już nie zapamiętałem,bo nie dostałem recepty do domu.
    To maja być moje pierwsze okulary i chciałbym je dobrać jak najlepiej,a przy pierwszym badaniu,po autokeratorefraktometrze,optymetra odrazu powiedział,ze chyba nie uda mu sie dobrac szkiel,o czym pisałem w pierwszym poscie,ale bo długim badaniu,powiedział,ze chyba sie udało.
    Dlatego mmiałem watpliwosci co do wyniku badania i powtorzyłem je ponownie,ale po nim ma watpliwosci jeszcze wieksze.
    Prosze was o rade,bo przyblizony koszt pierwszych szkieł według Pani z salonu przy jakiejs sredniej jakosci oprawce bedzie sie wahał miedzy 600-800zl,to chyba nie mało jesli okazałoby sie ,ze szkla nie zostaly dobrane prawidłowo,znowu kolejny wydatek 600-800zl.
    Moze ktos z branzy z Łodzi ,moze polecic jakiegos dobrego optometre.
    Dziekuje i pozdrawiam.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 21 stycznia 2011, 00:31

amicco pisze:jesli okazałoby sie ,ze szkla nie zostaly dobrane prawidłowo,znowu kolejny wydatek 600-800zl.
    kazda osoba bierze na siebie odpowiedzialnosc za swoja prace, bez wgledu na wykonywany zawod. Jezeli okazuje sie iz po wykonaniu okularow cos jest nie tak, to najpierw nalezy sprawdzic poprawnosc montazu i ich wykonania, a pozniej nalezy udac sie do osoby, ktora badanie przeprowadzala aby rozwiazac problem.

To ktore badanie / wynik Pan wybierze to nikt na forum Panu nie powie, bo trudno dywagowac na podstawie opisu, doswiadczenia Pana w roznych gabinetach.

Wazne tez jak przebiegalo samo badanie, ile czasu Panu zostalo poswiecone na okreslenie wady refrakcji.
    amicco pisze:Cylinder -0,60
    Stosuje sie zapis "cwiartkowy" czyli najblizsze -0,50 a pozniej -0,75, pomijam Stany gdzie jest 1/8

Napewno jak juz do soczewki z powloka antyrefleksyjna, o grubosci soczewki nalezy pytac optyka, ktory po wyborze oprawy i zaproponowaniu odpowiednich soczewek posiada mozliwosc chociazby (jezeli nie ma oprogramowania) zadzwonic czy przeslac faks do producenta i wlasciwie na "poczekaniu takie dane otrzyma a Pan bedzie wiedzial jakie grubosci przyjmie dana soczewka.
    Aby zachowac dobre wlasciwosci optyczne skupilbym sie na soczewce wykonanej we wspolczynniku zalamania swiatla 1,5 lub cienszej 1,6. Dodatkowo mozna operowac zmiana srednicy co znacznie wplynie na grubosc srodkowa soczewki, ale znowu nie mozna przesadzac, gdyz zbytnie "pocienienie" spowoduje ciensza krawedz soczewki i jej "lupanie sie".
    amicco pisze:optometrysty czy refrakcjonity
    Odnosnie zawodu optometrysty (taka forme przyjmuje i takiej sie trzymam) to jest to zawod nieuregulowany prawnie (ale jest na liscie zawodow) wiec jak Pan zauwazyl trudno znalesc osobe odpowiednia. To "modna" profesja wiec wielu probuje przypisac sobie "latke"
    Prosze zajrzec sobie na stronie Polskiego Towarzystwa Optometrii i Optyki ([spam]) i sprawdzic jakie uczelnie spelniaja min. 600h edukacje w zawodzie, a nastepnie dowiedziec sie u osoby, ktorej przeprowadza Pan badanie jaka ukonczyl/-a uczelnie lub zajrzec na dyplom - czesto po prostu wisi na scianie ;)

A refrakcjonista? hm... taki rodzaj furtki pomiedzy optometria a optyka.

Ostatnie dwa akapity mojej wypowiedzi nie maja sluzyc ujmuje komukolwiek wiedzy czy umiejetnosci, bo zdarza sie ze jeden czy drugi lepiej dobierze korekcje okularowa niz nie jeden okulista, ale tak to wyglada w rzeczywistosci.

Mysle ze warto aby porozmawial Pan ze swoimi znajomymi okularnikami i zapytal gdzie robia badania, jak sa zadowoleni z uslug jednego czy drugiego. Lecz moze Pan rownie dobrze czynic jak czyni, czyli wykonac sobie kilka/dziesiat badan i wybrac ten wynik, gdzie uzna Pan ze uzyskal Pan rzetelny przekaz informacji, wiedzy a samo badanie czy jego efekt Pan statysfakcjonuje, gdyz to nikt inny jak Pan powinien czuc sie komfortowo w nowej korekcji / okularach
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 3 razy.
  • amicco
    Forumowicz
    Forumowicz

Szkła i oprawki na początek.Prozszę o radę.

autor: amicco » 30 stycznia 2011, 16:20

Witam ponownie.
    Zrobiłem kolejne trzecie badanie u optometrysty.Wydaje mi sie ,ze bylo najdokladniejsze z dotychczasowych.
    W badaniu wyszło dodatkowo,ze nie widzę obuocznie jednakowo,co jest najprawdopodobniej po operacji zeza w dzieciństwie,optometrysta zaproponował na OL pryzmat 3,ale powiedział,ze można nie stosować pryzmatu a korektę wymóc odpowiednim wygięciem oprawy okularów do 3 stopni na pewno się nie da ale do 1,5 stopnia powinno się dać a resztę oko samo skoryguje i na początek radziłby spróbować takiej opcji i co wy na to?
    Poniżej podaje wartości.
    OP SFERA+2,5. CYLINDER +0,25. OŚ 60.ODL.ŹRENIC DO DALI 65
    OL SFERA+3,25. CYLINDER +1,00. OŚ 119.PRYZMAT 3.(NIE KONIECZNIE) BAZA 180. ODL.ŹRENIC DO DALI 65

Ile w/g was mogą mnie kosztować takie szkła z AR i chyba trochę pocieniane(są chyba trzy stopnie pocieniania) bo standardowe będą chyba bardzo grube a raczej będą się takie wydawać dla osób ,które będą na mnie patrzeć,czy pocienianie soczewki to efekt wizualny raczej znikomy a różnica w cenie chyba będzie duza ,plus jakieś sensowne oprawki żyłkowe, czy pełne i które będą lepsze jeśli by chcieć wymóc pryzmat przez ich odpowiednie wygięcie nie za drogie na początek,bo optomertysta powiedział,ze jeśli bym od razu wybrał opcje z CYLINDREM 3 na OL, to mogę mieć problem z przyzwyczajeniem się do okularów i będzie trzeba wymienić soczewki na bez pryzmatu,a co za tym idzie kupno nowych oprawek,bo może nie udać się ponownie zamocować szkieł w starej oprawie.
    Myślę,że jeśli moje oczy przyzwyczaiły by się do okularów,to wtedy zmieniłbym jakość szkieł i opraw na coś z półki premium.
    W jednym z salonów widziałem takie oprawki z dodatkowa nakładką przeciwsłoneczną ,która sama równomiernie przyczepiała się do okularów,nie długo wiosna potem lato czy do w/g was dobry wybór czy może lepiej zrobić dwie pary okularów jedne zwykle a drugie przeciw słoneczne(chociaż to chyba mniej wygodne nosić dwie pary ze sobą,a po drugie czy przy takich wartościach soczewek da się w ogóle zrobić takie okulary przeciwsłoneczne korekcyjne.Co wybrać na początek,jeśli ktoś z branży jest z Łodzi i che mi doradzić proszę o kontakt amicco@[spam].
    Z góry wszystkim dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez amicco, łącznie zmieniany 3 razy.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 04 lutego 2011, 00:24

Wynik badania to nie to samo co rozmiar wkladki do buta prosze o tym pamietac. Po trzech badaniach mozna uzyskac 3 wyniki. Jeden specjalista zrobi tak a inny tak w zaleznosci od tego ile wie, jak dokladnie bada i co uzna za najkorzystniejsze. Moim zdaniem powinien Pan kupic bardzo ladne okulary za 400-500 zl jesli chodzi o cene. Moim zdaniem oprawy "pełne" sa najlepsze jesli chodzi o oprawe. Jesli chodzi o nakladke to nie wiem czy nie bedzie ocierala o soczewki, mozna wybrac opcje z soczewkami fotochromatycznymi (zmienne zabarwienie soczewki) ale to dodatek do ostatecznej ceny (duza rozpietosc cenowa w zaleznosci od technologii). Na 100 nie polecam odwiedzin w centrach handlowych. Jesli nie ufa Pan okuliscie lub optometryscie to prosze przed zakupem okularow poprosic optyka o wyprobowanie soczewek przypisanych na recepcie. Usiadzie Pan na pol godziny i sam sie Pan przekona czy to jest "to" :)

powodzenia
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1