ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
soczewki toryczne a krzywizna
  • Agnie

soczewki toryczne a krzywizna

autor: Agnie » 12 grudnia 2010, 10:53

Pierwsze soczewki kupiłam u optyka (nie muszę chyba dodawać jak strasznie przepłaciłam :wstyd: ) i byłam z nich bardzo bardzo(!) niezadowolona. Okazało się oczywiście, że w soczewkach nie widzę dobrze, a czasami w ogóle nie widzę, ponieważ przy niemal każdym mrugnięciu traciły stabilność i obraz się zamazywał. I tutaj jest moje pytanie - czy mogło to być wynikiem źle dopranych parametrów soczewki (krzywizna), czy może taki już jest urok soczewek torycznych?
    Wspominane soczewki były firmy B&L - BC 8.6, do których chciałabym jednak spróbować wrócić ponieważ znalazłam wersję Day&Night. Czy jest szansa, że dokładne dobranie krzywizny wyeliminuje całkowicie "latanie" soczewki?
    Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2010, 10:54 przez Agnie, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 12 grudnia 2010, 20:33

Agnie pisze:Pierwsze soczewki kupiłam u optyka
    Kupilam czy zostaly dobrane!?
    Agnie pisze:i byłam z nich bardzo bardzo(!) niezadowolona.
    jezeli nastapil dobor soczewek, wystarczylo wrocic na konsultacje
    Agnie pisze:Wspominane soczewki były firmy B&L - BC 8.6
    to chyba nie toryczne! B&L Soflens maja BC 8.5 a PureVision Toric 8.7
    Agnie pisze:ponieważ znalazłam wersję Day&Night
    A to ciekawe bardzo, gdyz te soczewki nie wystepuja w wersji korygujacej astygmatyzm.
    Agnie pisze:Czy jest szansa, że dokładne dobranie krzywizny wyeliminuje całkowicie "latanie" soczewki?
    Nie tylko krzywizna ma wplyw na "latanie"... ale to juz nalezy do specjalisty ktory aplikuje a nie sprzedaje soczewki kontaktowe.

pozostaje nie szukac na wlasna reke, tylko udac sie do specjalisty, ktory w gabinecie zalozy soczewki probne, nauczy, przeszkoli... przez forum tego sie nie zalatwi.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1