ODPOWIEDZ Posty: 16 Strona 1 z 1
Nietypowy problem
  • chts91
    Forumowicz
    Forumowicz

Nietypowy problem

autor: chts91 » 29 listopada 2010, 11:11

Witam. Mam pewien nietypowy problem z moim i okularami. Ale od początku.
    Nie mam problemów ze wzrokiem i nigdy ich nie miałem - widzę wyraźnie i ostro, nie nosiłem okularów ani soczewek. Ostatnio jednak kiedy poszedłem na badanie na prawo jazdy lekarz po zbadaniu moich oczu stwierdził że są one naświetlone. Siedzę dużo przy komputerze, oczy często miałem zaczerwienione, więc wytłumaczenie nasunęło się samo. Lekarz powiedział mi że jeśli nic z tym nie zrobię wzrok może mi się zacząć pogarszać. Zalecił okulary zerówki z antyrefleksem, tak więc kupiłem je u optyka, 3 poziom antyrefleksu. Mam je od tygodnia. Ponosiłem je trochę, na początku bywały lekkie bóle oczu ale to już minęło. Nosiłem je nie tylko do komputera ale też trochę na co dzień. I teraz mój problem. Gdy już któregoś dnia ponosiłem je dłużej, zauważyłem dziwną rzecz. Po zdjęciu okularów widzę je dalej na nosie. Wiem, że to dziwnie brzmi ale naprawdę tak mam;] Widzę taki jakby ślad górnej oprawki - linię poziomą. Jakość widzenia jest dalej dobra ale trochę to irytujące no i nie wiem czy to normalne. Proszę o poradę czym to może być spowodowane, czy to minie, i czy zerówki z antyrefleksem można nosić na co dzień, a nie tylko do komputera, telewizora itp.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 29 listopada 2010, 11:50

okulary zerowki z powloka antyrefleksyjna nie pomagaja przed komputerem - o czym bylo juz pisane na forum. Jestem ogromnie ciekaw co oznacza 3-ci poziom antyrefleksu ;)

Jezeli okulary zerowki - pod warunkiem ze faktycznie nie ma wady wzroku ani problemow nazwijmy je widzenia to raczej jako bizuterie, ozdobe. Faktycznie soczewki same (material) w sobie posiadaja posiadaja ochrone przed UV, jednak to przy komputerze jest baaaardzo znikome jak niewielkie i nie stanowi istotnego problemu. Sama powloka AR nie chroni przed UV, tylko redukuje odbicia powstale na samej soczewce, od innego zrodla swiatla ktore od soczewki sie odbija.
  • chts91
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: chts91 » 29 listopada 2010, 12:20

Czyli co zarówno lekarz jak i optyk zrobili mnie w konia? Lekarz od razu zalecił mi antyrefleks, a przy zapytaniu optyka o okulary ochronne do komputera też od razu dostałem odpowiedź że potrzebny jest antyrefleks. No i co z tym złudzeniem? Czy to kwestia przyzwyczajenia? Denerwujące gdy nie masz okularów a cały czas czujesz jakbyś miał;]

btw. mimo wszystko odkąd noszę te okulary nie mam już tak zaczerwienionych i przekrwionych oczu.
    Ostatnio zmieniony 29 listopada 2010, 12:22 przez chts91, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 29 listopada 2010, 12:48

sama soczewka chroni przed UV, ale to nie to jest uciazliwe przy dlugotrwalej pracy przy komputerze. Sama powloka AR nie chroni przed UV - wydawalo mi sie ze jasno to napisalem?

Antyrefleks oczywiscie jak najbardziej do kazdej soczewki, ale
    zerowka + antyrefleks + komputer = marketing

Opisanego zludzenia nie spotkalem sie z takim objawem.
  • chts91
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: chts91 » 29 listopada 2010, 13:04

Nie no rozumiem tylko po prostu dziwi mnie że lekarz mi to zalecił w takim razie. No i mówię, na przekrwione oczy mi to pomogło... to już sam nie wiem. Gdyby nie to denerwujące złudzenie nie byłoby problemu...
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 30 listopada 2010, 17:00

Teoria teoria, praktyka praktyka. Nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze okulary bez mocy korekcyjnej nie wplywaja na komfort pracy przy komputerze. Pomine juz sam temat "zwiekszenia ostrosci". Sa dobra ochrona mechaniczna np. przed kurzem. Sam nosze i odczuwam ogromna roznice pomiedzy po zalozeniu okularow. Nie jest prawda, ze powloka anyrefleksyjna wplywa na ostrosc ani na akomodacje no chyba, ze tzw. relaksacyjne stworzone do pracy z bliskich odleglosci.

Jesli ktos sie nie zgadza to jestem slonny do rozmowy. Prosze mi tylko wyjasnic dlaczego odczuwam pieczenie oczu po 20 minutach pracy przy komputerze bez okularow. (0,00 dptr + dobry AR)?
    Ostatnio zmieniony 30 listopada 2010, 17:01 przez Adekboss1, łącznie zmieniany 1 raz.
    Adek
  • OptiShop.pl
    Pomocna Dłoń
    Pomocna Dłoń

nie zgadzam się

autor: OptiShop.pl » 01 grudnia 2010, 09:37

dlaczego jest odczuwalna poprawa w szkłach 0,00 przy komputerze? odpowiedz jest prosta - autosugestia nazywana inaczej placebo. Jeśli ktoś nie jest pewien swojej tezy a zna ją jedynie ze słyszenia od innych optyków to przynajmniej proszę klientów w błąd nie wprowadzać. Zdanie Autorytetów w tej branży powinno być wystarczające. niestety co drugi poduczony człowiek do pracy przy szlifierce uważa się za autorytet.
    A odpowiadając na problem który jest główną treścią tego postu - kiedyś dla celów marketingowych błędnie wprowadzono tezę o "zerówkach" z AR do komputera i tak do dziś bezkrytycznie powtarzają to okuliści i tzw. optycy.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 01 grudnia 2010, 11:53

Adekboss1 pisze:Nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze okulary bez mocy korekcyjnej nie wplywaja na komfort pracy przy komputerze. Pomine juz sam temat "zwiekszenia ostrosci"
    prosze mi powiedziec jak biala soczewka z powloka antyrefleksyjna ktora ma przepuszczalnosc na poziomie 98-99% wplynie bardziej korzystnie niz 100% swiatla przenikajacego do oka.

Jezeli korzysta ktos z demo soczewki gdzie polowa jest z AR, druga bez. To prosze nie wmawiac klientom, ze ta z AR ma lepszy kontrast... bo dla zerwowek nalezy pokazac tekst BEZ soczewki a nie porownujac ja AR / bez AR

Przy komputerze najbardziej uciazliwe jest:
    - nieergonomiczna postawa / pozycja przy komputerze
    - zbyt duza roznica jasnosci pomiedzy luminancja monitora i otoczenia - dlatego wieczorem nie nalezy siedziec po ciemku lub ze slabym oswietleniem
    - pseudomrugniecie - czyli niepelne domkniecie szpary powiekowej co skutkuje nieprawidlowym rozprowadzeniem filmu lzowego a tym samym podsychaniem rogowki
    - napieta akomodacja na odleglosc monitora
    - co idzie z powyzszym konwergencja, gdzie oba czynniki sa uciazliwe na okres np 4-8h dziennie
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 01 grudnia 2010, 14:26

Też zawsze sądziłem, że zerówka do komputera jest bez sensu. Ale, jak to w medycynie bywa, może tylko w większości przypadków? Pacjent się upiera, że z zerówkami jest lepiej, więc może jednak tak jest rzeczywiście.
    Rozważmy dwie możliwości, które przychodzą mi na myśl:
    1. Soczewka o mocy zero, jak wiadomo, jest soczewką korekcyjną i dla CR 39 o grubości środkowej 2,2 mm pozwala zwiększyć wielkość obrazów siatkówkowych o około 0,9%. Czy w związku z tym pacjent zauważy poprawę „kontrastu” liter na monitorze? Może tak, bo budowa anatomiczna jego siatkówki jest taka, że to powiększenie jest dla niego istotnie duże i on – w odróżnieniu od innych – zauważy, że jednak jest lepiej.
    2. Druga teoria jest bardziej „dęta”. Soczewka korekcyjna w okularach ogranicza pewną przestrzeń w pobliżu oka. Mniejszy ruch powietrza w tym obszarze prowadzi do ustalenia stanu równowagi, w którym prężność pary wodnej nad filmem łzowym jest bliska prężności pary w otaczającej go przestrzeni. Jako, że siłą napędową procesu suszenia jest różnica wilgotności (a nie temperatura), zmniejszy to parowanie i tym samym wysychanie rogówki. Niemożliwe? Trzeba by tego dowieść. Może w kolejnej pracy dyplomowej z optometrii?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 01 grudnia 2010, 15:33

mexx pisze:Czy w związku z tym pacjent zauważy poprawę „kontrastu” liter na monitorze?
    "Kontrast" (celowo w cudzyslowie) gdyz kontrast sie nie zmieni - zarowno luminancja tla jak i czcionki pozostaje dalej na tym samym poziomie. Jednak rozpatrujac to w ten sposob. Jezeli czcionka na monitorze ma srednio dla 100% wyswietlania ekranu duza o wielkosci Times New Roman 13pt - 3mm a mala 2mm to ten wzrost o 0,9% to daje dla 3mm - 3.027 a dla 2mm - 2.018
    Pytanie - czy 0,027mm i 0.018mm przy jednoczesnej utracie przez odbicie od soczewki jak i wewnetrzne bedzie na tyle istotnie zauwazone? Zapewne jak Pan napisal - medycyna. A moze faktycznie dobry temat na prace z dziedziny optometrii dla studentow.

Ja dalej podtrzymuje wyrazana opinie, ze zerowek do komputera z AR-em klientom nie polecam - wole miec czyste sumienie, niz pozniej sie dochodzic, ze mu nie pomogly - jak sie upiera i chce - oczywiscie dostanie. Jezeli ktos zapyta czy polecam - otrzyma negatywna odpowiedz.
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 01 grudnia 2010, 15:46

Dla pacjenta kontrast, to na ogół po prostu wyraźniejsze litery, np. dlatego, że są większe. Wielkości nie można tak bezpośrednio porównywać. Mówimy o powiększeniu obrazów siatkówkowych. Dla soczewki cienkiej odpowiada to różnicy wielkości wynikającej z różnicy mocy ok. 0,60 dioptrii. To już nie jest tak bardzo mało. W każdym razie problem być może wart jest rozważenia.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 01 grudnia 2010, 20:07

Ah, tak jeszcze warto moim zdaniem poruszyc kwestie czy dana osoba nie ma faktycznie wady refrakcji, czy ma ja niewielka, jednak zdaniem osoby przeprowadzajacej badanie nie wymagajacej korekcji. Czesto mozna sie spotkac z opiniami iz +/-0.25 czy niewielki astygmatyzm "podchodzacy" pod fizjologiczny nie jest korygowany. Moze w codziennym zyciu nie jest odczuwalny, jednak przy wiekszym wysilku z odleglosciami bliskimi i posrednimi daje sie "we znaki".

Pytanie. Czy niewielka wada refrakcji nieskorygowana okularami i do tego powiekszenie o ktorym pisze Pan mexx nie bedzie wlasnie dawalo efektu. Czy przeczerwienienie oczu (rowniez zapalenie spojowek) czesto spowodowane jest niewielka nieskorygowana wada i siedzeniem przed monitorem + te "zerowki" z subiektywnym odczuciem ulgi opisanym w tym temacie nie idzie ze soba w parze?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 06 grudnia 2010, 17:59

LEMUR pisze:prosze mi powiedziec jak biala soczewka z powloka antyrefleksyjna ktora ma przepuszczalnosc na poziomie 98-99% wplynie bardziej korzystnie niz 100% swiatla przenikajacego do oka.
    Nie twierdze, ze soczewka z AR zwieksza przepuszczalnosc. (w porownaniu do "bez okularow")
    LEMUR pisze:Jezeli korzysta ktos z demo soczewki gdzie polowa jest z AR, druga bez. To prosze nie wmawiac klientom, ze ta z AR ma lepszy kontrast... bo dla zerwowek nalezy pokazac tekst BEZ soczewki a nie porownujac ja AR / bez AR
    Nie twierdze, ze soczewka z AR zwieksza kontrast. (w porownaniu do "bez okularow")
    [spam] pisze:Zdanie Autorytetów w tej branży powinno być wystarczające. niestety co drugi poduczony człowiek do pracy przy szlifierce uważa się za autorytet.
    A odpowiadając na problem który jest główną treścią tego postu - kiedyś dla celów marketingowych błędnie wprowadzono tezę o "zerówkach" z AR do komputera i tak do dziś bezkrytycznie powtarzają to okuliści i tzw. optycy.
    Po pierwsze.... nie uwarzam sie za autorytet. Nie wiem skad ten pomysl. Mam prawo mowic o moich odczuciach podczas noszenia okularow podczas pracy przy monitorze. Druga sprawa droga Pani na miano autorytetu pracuje sie cale zycie i kazdy ma swoj wlasny autorytet wiec prosze mi nie mowic kto nim jest a kto nie...
    Po trzecie najwazniejsze az sie za glowe chwcycilem jak sprawdzilem Pani strone i co tam jest wypisane na temat AR.

hipokryzja :mur:
    Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2010, 13:39 przez Adekboss1, łącznie zmieniany 1 raz.
    Adek
  • OptiShop.pl
    Pomocna Dłoń
    Pomocna Dłoń

adekboss o hipokryzji

autor: OptiShop.pl » 08 grudnia 2010, 08:41

w takim razie Panie Adekboss proszę czytać uważnie teksty. zapraszam na moją stronę edukacyjną [spam].pl bo zdaje się że Pan tam nie dotarł. Jeśli zaś chodzi o odpowiedź na temat zasadniczy uważam za zakończony. Jeśli ma Pan ochotę na "bojówkę" optyczną proszę otworzyć nowy post.

[ Dodano: 8 Grudzień 2010, 11:36 ]
    czy może Pan mówić o subiektywnych odczuciach przy komputerze? jeśli nosi się miano eksperta to laik oczekuje od niego raczej obiektywnej rzetelnej wiedzy a nie odczuć. Przynależność do grupy zobowiązuje. Pozdrawiam życząc miłego dnia
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 08 grudnia 2010, 17:32

[spam] pisze:czy może Pan mówić o subiektywnych odczuciach przy komputerze? jeśli nosi się miano eksperta to laik oczekuje od niego raczej obiektywnej rzetelnej wiedzy a nie odczuć.
    Obiektywne na to patrze. Napisalem juz do gory! (okulary jako ochrona przed kurzem)

zdania nie zmienie a jak komus sie nie podoba to moze mnie usunac z grupy lub forum
    pozdrawiam
    Ostatnio zmieniony 08 grudnia 2010, 17:37 przez Adekboss1, łącznie zmieniany 1 raz.
    Adek
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 14 grudnia 2010, 17:23

[spam] pisze:jeśli nosi się miano eksperta
    Adekboss1 pisze:to moze mnie usunac z grupy lub forum
    Panowie!
    Grup forum nie nalezy traktowac smiertelnie powaznie. W opisie grup widnieje opis co kazda grupa ma oznaczac.

Nikt nikogo z forum za takie rzeczy wyrzucac nie bedzie, uczestnictwo w grupach jest dobrowolne, kazdy moze do danej grupy zaproponowac sie samemu i jednoczesnie sam z tej grupy moze wystapic - ja tylko na podstawie dotychczasowego udzialu na forum oceniam i albo przyznaje dostep, albo nie.

Nikt od nikogo "papierow" optyka czy innego specjalisty nie bedzie wyciagal, bo nie na tym polega...

Jezeli ktos zyczy sobie wypowiedziec na dany temat, i ma swoje zdanie - jego prawo, po to jest forum, po to sa dyskusje.

Temat uwazam za wyczerpany - jezeli chodzi o "bojowke" jak to zostalo nazwane.

Zycze przyjemnych i owocnych dyskusji.
ODPOWIEDZ Posty: 16 Strona 1 z 1