prosze mi powiedziec jak biala soczewka z powloka antyrefleksyjna ktora ma przepuszczalnosc na poziomie 98-99% wplynie bardziej korzystnie niz 100% swiatla przenikajacego do oka.Adekboss1 pisze:Nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze okulary bez mocy korekcyjnej nie wplywaja na komfort pracy przy komputerze. Pomine juz sam temat "zwiekszenia ostrosci"
"Kontrast" (celowo w cudzyslowie) gdyz kontrast sie nie zmieni - zarowno luminancja tla jak i czcionki pozostaje dalej na tym samym poziomie. Jednak rozpatrujac to w ten sposob. Jezeli czcionka na monitorze ma srednio dla 100% wyswietlania ekranu duza o wielkosci Times New Roman 13pt - 3mm a mala 2mm to ten wzrost o 0,9% to daje dla 3mm - 3.027 a dla 2mm - 2.018mexx pisze:Czy w związku z tym pacjent zauważy poprawę „kontrastu” liter na monitorze?
Nie twierdze, ze soczewka z AR zwieksza przepuszczalnosc. (w porownaniu do "bez okularow")LEMUR pisze:prosze mi powiedziec jak biala soczewka z powloka antyrefleksyjna ktora ma przepuszczalnosc na poziomie 98-99% wplynie bardziej korzystnie niz 100% swiatla przenikajacego do oka.
Nie twierdze, ze soczewka z AR zwieksza kontrast. (w porownaniu do "bez okularow")LEMUR pisze:Jezeli korzysta ktos z demo soczewki gdzie polowa jest z AR, druga bez. To prosze nie wmawiac klientom, ze ta z AR ma lepszy kontrast... bo dla zerwowek nalezy pokazac tekst BEZ soczewki a nie porownujac ja AR / bez AR
Po pierwsze.... nie uwarzam sie za autorytet. Nie wiem skad ten pomysl. Mam prawo mowic o moich odczuciach podczas noszenia okularow podczas pracy przy monitorze. Druga sprawa droga Pani na miano autorytetu pracuje sie cale zycie i kazdy ma swoj wlasny autorytet wiec prosze mi nie mowic kto nim jest a kto nie...[spam] pisze:Zdanie Autorytetów w tej branży powinno być wystarczające. niestety co drugi poduczony człowiek do pracy przy szlifierce uważa się za autorytet.
A odpowiadając na problem który jest główną treścią tego postu - kiedyś dla celów marketingowych błędnie wprowadzono tezę o "zerówkach" z AR do komputera i tak do dziś bezkrytycznie powtarzają to okuliści i tzw. optycy.
Obiektywne na to patrze. Napisalem juz do gory! (okulary jako ochrona przed kurzem)[spam] pisze:czy może Pan mówić o subiektywnych odczuciach przy komputerze? jeśli nosi się miano eksperta to laik oczekuje od niego raczej obiektywnej rzetelnej wiedzy a nie odczuć.
[spam] pisze:jeśli nosi się miano eksperta
Panowie!Adekboss1 pisze:to moze mnie usunac z grupy lub forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }