Wietrzenie pokoju/ mikrowentylacja, polegająca na stworzeniu szczeliny między oknem a framugą. Częstsze odkurzanie, jeśli zajdzie taka potrzeba. Starłbym kurze z półek i innych mebli.mieszkam w domu z psem który cały czas gubi siersc, przez co mam uczucie że w moim pokoju jest dość duszno i kurz sie unosi.
Paprochy pod powiekami, suchość oczu, pieczenie oczu, zmęczenie oczu to typowe zachowanie oka w suchym, dusznym, wypełnionym sierścią pomieszczeniu lub oznaka choroby oczy, w rzadkich przypadkach. Jeśli okulista nie stwierdzi tego drugiego, to można zawsze kupić kropelki Aquify, Blind, Avizor Cleaning Drops, Hyal Drop Multi, Renu Multi Drops etc. Te kropelki stosuje się i na oko, i na soczewkę. Wypłukują oko, soczewkę, nawilżają i dają uczucie ulgi. Ponadto niektóre czyszczą soczewkę (większość usuwa brudki, paprochy etc., ale nie osady białkowe i inne). Nosiłbym kropelki zawsze przy sobie i aplikował, kiedy zajdzie taka potrzeba, ale na pewno rano przed ubraniem soczewek profilaktycznie i sukcesywnie zakrapiał.do tego mam co jakiś czas uczucie jak bym miał paprochy pod powiekami i tre oczy... obawiam sie że to bedzie mi przeszkadzac i nie wiem czy teraz brac te soczewki czy moze najpierw "jakoś" te oczy wyleczyć?
Pilnuj odległości monitora od oczu, powinno to być ok. 35-70 cm. Dbaj o to, aby był wyczyszczony specjalnym płynem. Postaraj się nie siedzieć bez przerwy po 2-4h na komputerze, rób przerwy na 10-15 minut. Podczas korzystania z komputera staraj się mrugać i nie patrzeć cały czas w jeden punkt, 'gimnastykuj' oczy odwracając wzrok i patrząc w dal za okno.dodam że mam monitor kineskopowy, chociaż to chyba nie ma za wiele do rzeczy oprócz tego ze wydziela wiecej promieni i meczy oczy
Spokojnie, nie musisz ich zakładać, ale miej pod ręką w futerale, na wszelki wypadek.odrazu mówie ze okulary nie wchodza w gre, poradźcie coś.
Dobrze dobrane nie powinny tego robić, aczkolwiek możesz tak zrobić. Ręczniczek do soczewek (bez pyłków) + płyn do soczewek i kropelki + opakowanie + umyte ręce w łazience (suche i czyste). Możliwe, że zakropienie oczu i soczewek będzie wystarczyło.moge wziasc opakowanie do szkoly i ewentualnie potem zdjac soczewki gdyby mnie uwieraly?
Możliwe, że zacząłeś przyglądać się oku dopiero teraz - masz w końcu soczewki centralnie na rogówce, martwisz się, czy nie wpłyną źle na Twoje oczy. Ale możliwe, że masz wrastające naczynka i warto to także pokazać specjaliście. Na wizycie to 'wypłynie' jak inne rzeczy, ale i tak na wszelki wypadek zapytaj od razu. Podejrzewam, że kropelki i preparat witaminowy na wzrok (Klarin, Ocuvite , Maxi Vision) powinny rozwiązać lub załagodzić problem. Nie jestem pewien, za to okulista będzie. Spróbuj się wysypiać odpowiednio do swojego wieku (9-10h), to wpływa na zmęczenie oczu i organizmu.Aha i zapomnial bym, zauwazyłem że mam duzo czerwonych zylek na oku, no wiecie oco mi chodzi
To może być znak, że soczewki są za ciasne, źle dopasowane, albo masz alergię (ew. soczewka się przerwała) Pokaż to specjaliście, spróbuj się zastosować do moich powyższych porad (naczynka, paprochy i inne wątki z kroplami/preparatami witaminowymi). Do tego czasu postaraj się nie nosić soczewek, nie nadwyrężać wzroku, nie zanieczyszczać oczu.a na lewym oku na ktore zawsze trudno bylo mi nalozyc soczewke mam lekkie zarysowanie czerwone obok rogowki, nie boli ani nie szczypie ale wiem ze zrobilem to sobie soczewką
Kod: Zaznacz cały
Pilnuj odległości monitora od oczu, powinno to być ok. 35-70 cm. Dbaj o to, aby był wyczyszczony specjalnym płynem
Oczywiście, że nie. Wystarczy spojrzeć na Biofinity, to są najnowsze soczewki, ich uwodnienie wynosi 48%, są wykonane z materiału silikonowo-hydrożelowego III generacji AQUAFORM, ich dk/t wynosi 160 a dk 128. Dla porównania, Air Optix, które sam noszę, posiadają 33% uwodnienia, ale bardzo wysoką przepuszczalność tlenu. Nie wszystkie warunki muszą być spełnione, aby soczewki były bardzo dobre i komfortowe, ale jeśli nie będą, soczewka nie będzie teoretycznie najlepsza. W praktyce oko każdego 'wybiera' indywidualnie i nie patrzy na parametry, chociaż z reguły najlepsze i najzdrowsze są dla niego te nowoczesne.mexx pisze:Czy przypadkiem jedno nie wyklucza drugiego?najbezpieczniejsze są soczewki silikonowo-hydrożelowe o wysokim uwodnieniu i o wysokiej przepuszczalności tlenu.
To bardzo niedobrze, że nie będziesz wietrzył. Przez zimę zdążysz nagromadzić wiele pyłków i kurzy, nie mówiąc o innych rzeczach, bo na tym się nie znam. Powietrze powinno być czyste. Wystarczy otworzyć okno, zamknąć drzwi, poczekać trochę, zamknąć okno i pozostawić pokój otwarty do nagrzania. Nikt Ci nie każe siedzieć w nim przy otwartym na oścież oknie.dordo12 pisze:przecież teraz kiedy jest zima nie bede wietrzył pokoju, pozatym gdzie mam kupic taki gładki ręcznik nie zostawiający włosków?
Biofinity to nie jest dobry przykład, ponieważ nie jest to typowy materiał siliokonowo-hydrożelowy. Budowa chemiczna tego materiału jest całkowicia inna. Charakterystycznym jest dla soczewek z materiałów silikonowo-hydrożelowych, że ze wzrostem zawartości wody, zmniejsza sie pzrepuszczalnośc tlenu, odwrotnie niż w soczewkach wykonanaych z materiałów hydrożelowych. poniżej fragmencik z literatury:Oczywiście, że nie. Wystarczy spojrzeć na Biofinity, to są najnowsze soczewki, ich uwodnienie wynosi 48%, są wykonane z materiału silikonowo-hydrożelowego
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot], Semrush [Bot] i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }