ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
Essilor Sens 1.6 czy Essilor Ormix 1.6 Crizal Forte?
  • MascaradeRoyale

Essilor Sens 1.6 czy Essilor Ormix 1.6 Crizal Forte?

autor: MascaradeRoyale » 04 września 2010, 02:09

Witam wszystkich Forumowiczów! To mój pierwszy post na tym forum, które z zainteresowaniem śledzę od dłuższego czasu.

Mam istotny dylemat dotyczący wyboru nowych soczewek okularowych, dlatego proszę Was o poradę.

Stoję przed wyborem soczewek Essilor Sens 1.6 (158 zł za parę) i Essilor Ormix 1.6 Crizal Forte (320 zł za parę). Nie jest to wybór prosty jako, że pierwsze z podanych soczewek- jak mi przedstawiono, są "ekonomiczną linią Essilora". Ja natomiast nie znajduję w Internecie żadnych informacji na ich temat (co jest dla mnie zastanawiające), żeby sprawdzić/ porównać ich właściwości. Mam do wyboru rozwiązanie korzystne ekonomicznie (soczewki Sens są o połowę [sic!] tańsze od Ormix Crizal Forte), z gwarancją pewnej elementarnie wysokiej jakości (to w końcu produkt Essilora), lub rozwiązanie dużo droższe, jednak pewniejsze.

Bardzo proszę Was o informacje na temat soczewek Essilor Sens, ewentualnie o orientacyjne ich ceny za parę i opinię w powyższej kwestii.

Z góry serdecznie dziekuję za okazaną pomoc! :spoko:
  • Awatar użytkownika
    kooboo
    Ekspert
    Ekspert

autor: kooboo » 09 września 2010, 13:43

eSens są rzeczywiście soczewkami ekonomicznej linii soczewek Essilora. Są to podstawowe soczewki jakie Essilor produkuje znane parę miesięcy temu pod nazwą Eco (od economy :) ).
    Co do ich jakości można niestety tylko spekulować. Niektórzy twierdzą, że jest to soczewka o takiej samej konstrukcji co soczewka Ormix (lub Orma w przypadku Eco 1.5) inni, że są to różne soczewki i linia Orma, Ormix itd. są po prostu nowszymi i lepszymi produktami.
    To co na pewno się różni na tych soczewkach to AR.

Mały artykuł w języku angielskim nt. linii soczewek Eco:
    [spam].netpricedesignerspectacles.c ... enses.aspx
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 09 września 2010, 13:44

W internecie raczej sie nikt nie rozpisuje o produktach eko :P z reguly produkty eko sa troche gorzej wykonane, sa grubsze (nie wiem z czego to wynika) pomimo tego samego indeksu. Essilor prowadzi duzo badan wiec zaloze sie ze wdrazanie ich wynikow w produkty Essilora jest z pierwszenstwem dla produktow z glownej lini.
    Adek
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 10 września 2010, 08:13

Ja natomiast nie znajduję w Internecie żadnych informacji na ich temat (co jest dla mnie zastanawiające), żeby sprawdzić/ porównać ich właściwości
    Podobnie jak dla wszystkich innych soczewek. Jeżeli są porównania to tylko grubości, czy powłok. Właściwości i jakość optyczną możnaby porównać znając krzywizny soczewek i ich grubość środkową, a tego żaden producent, dla żadnych soczewek nie podaje. Porównanie takie może wykonać optyk dokonując odpowiednich pomiarów i obliczeń lub korzystając z programów optymalizacyjnych dostępnych dla optyków u producenta.
  • benich
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: benich » 02 października 2010, 10:01

Crizal Forte :spoko:
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1