ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
Nie ruszająca sie soczewka
  • ryba94
    Forumowicz
    Forumowicz

Nie ruszająca sie soczewka

autor: ryba94 » 28 sierpnia 2010, 12:03

Witam.. :)

Soczewki w sumie nosze od 3 dni .. chwilowo (czekam za okularami gdyż sie zepsuły)
    i mam mały problem ..
    dzisiaj jak i wczoraj po założeniu soczewki na lewe oko czuje jak by mnie uwierało .. i gdy mocno spojrzę w lewą stronę mam rozmazany obraz .. dosłownie przed chwilą zauważyłem że lewa soczewka nie rusza sie razem z okiem/tęczówką tylko stoi w miejscu..
    pierwszego dnia nie miałem tak ..było wszystko ok .. z prawym okiem też nie mam problemu ..

czy to moze być wina założenia soczewki na lewą stronę ?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 28 sierpnia 2010, 12:06

ryba94 pisze:że lewa soczewka nie rusza sie razem z okiem/tęczówką tylko stoi w miejscu..
    Z tego zdania rozumiem, je ze jak poruszysz okiem w lewo, to soczewka schodzi z rogowki i zostaje centralnie :eek:

Czy moze jednak soczewka caly czas znajduje sie w obrebie rogowki / teczowki tylko ze na niej sie nie porusza?
    Bo to jest znaczna roznica ;)

Soczewka powinna zakrywac rogowke wraz z rabkiem rogowki, i powinna sie poruszac ale nie ruszac, ruch ma byc niewielki i ocenia to specjalista.

Uwieranie moze byc skutkiem zalozenia soczewki odwrotnie.
  • ryba94
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: ryba94 » 28 sierpnia 2010, 12:11

"Z tego zdania rozumiem, je ze jak poruszysz okiem w lewo, to soczewka schodzi z rogowki i zostaje centralnie"

dokładnie o to mi chodzi .. i nie wiem co zrobić
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 28 sierpnia 2010, 12:21

To jest nieprawidlowe zachowanie, soczewka zawsze powinna byc na rogowce, bez wzgledu czy patrzysz prosto, czy ktoryms z kierunkow, natomiast kierujac oko ku skroni, nosowi, gorze, dolu lekko sie przemieszcza ze wzgledu na "bariere" jaka np. stanowi gorna, dolna powieka przy patrzeniu gora/dol, jednak nie powinna schodzic z rabka rogowki.

Jezeli jest tak jak piszesz, ze soczewka "cala zeslizguje" sie z rogowki (i bardziej widocznej teczowki) to jest to zachowanie nieprawidlowe i takiej soczewki nie nalezy nosic!
  • CzytajacyForum
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: CzytajacyForum » 21 września 2010, 20:56

Zgadza się,soczewka nie powinna tak zachowywać się na oku a już na pewno nie ma prawa się ssuwać lub spadać. Wg mnie jest ona po prostu źle dobrana i stąd te wszystkie problemy.
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1