ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Okulary do dali (z cylindrami) a do bliży bez - ???
  • intiek
    Forumowicz
    Forumowicz

Okulary do dali (z cylindrami) a do bliży bez - ???

autor: intiek » 26 sierpnia 2010, 20:36

Witam!
    Dzisiaj byłem na rutynowej kontroli wzroku, od urodzenia jestem astygmatykiem, po korekcji laserowej 3 lata temu, otrzymałem dwie recepty od mojej okulistki: szkła do dali i do bliży.

Szkła do dali z cylindrami :
    OL +0,75 cyl. -0,25 os 175
    OP +0,5 cyl. -0,5 os 170

Natomiast zaintrygowało mnie to, że do bliży (do czytania) zapisane mam nastepujace (bez cylindrow)
    OL +1,0
    OP +1,0 .

NIestety spieszylem sie i nie zwrocilem na to uwagi wczesniej, dlatego tez nie zapytalem jej o to.

Czy taka rozbieznosc - tzn. do dali z cylindram a do blizy szkla bez cylindrow, moga byc uznawane za prawidlowe czy tez moga mi zaszkodzic?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 26 sierpnia 2010, 21:51

Jezeli jest astygmatyzm, to bez wzgledu czy patrzymy na dal, bliz czy obszar posredni on jest. Starałbym się wyjaśnić u specjalisty jeszcze dwie kwestie
    - bardzo niewielki dodatek, (w jakim Pan jest wieku oraz na jaka odleglosc jest dobrana bliz - 40cm, wiecej? moze na monitor 70-80cm)
    - roznowzrocznosc w dali i brak w blizy.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 2 razy.
  • intiek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: intiek » 27 sierpnia 2010, 12:35

Dziękuję za odpowiedź.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 31 sierpnia 2010, 11:00

Niekoniecznie musi to być błąd. Czasami się spotykam z taką sytuacją, że zapis do dali jest sferocylindryczny a do bliży nie. Co do braku różnowzroczności przy bliży to także możliwe, może to być związane z akomodacją. Wyznacznikiem jest ostrość wzroku.
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1