ODPOWIEDZ Posty: 9 Strona 1 z 1
wysoka krótkowzroczność - jakie okularki? pomożecie?
  • dorcia
    Forumowicz
    Forumowicz

wysoka krótkowzroczność - jakie okularki? pomożecie?

autor: dorcia » 25 sierpnia 2010, 21:48

Witam

Obeszłam ostatnio kilku optyków (oczywiście wcześniej odwiedziłam okulistę ) i nadchodzi czas wyboru nowych szkieł i oprawek. Pierwszy raz trafiłam na to forum i przeglądam wcześniejsze posty z ostatnich dwóch lat na ten temat... Uznałam jednak, że może ktoś doradzi mi coś konkretniej?

Moja wada to OP -12,5 i cylinder -1,75 oś 180, OL -13,5 i cylinder -1,75 oś 180

Na co dzień noszę soczewki kontaktowe (-11 i -12), mam też okulary, ale nie pamiętam jakiej firmy, soczewki mają grubość zewnętrzną przy skroni ok. 8mm.

Teraz wybierałam oprawki w miarę zabudowane - tzn pełna oprawka i szeroki zausznik, żeby ukryć grubość soczewek. Rozmiary nowej i starej oprawki są dosyć zbliżone, dlatego byłam w szoku kiedy dziś pani z jednego salonu zadzwoniła i przedstawiła mi ofertę:
    wersja 1. Hoya wsp. 1,7 maksymalne grubości przy skroni odpowiednio 11 i 12mm - 870zł za szt.
    wersja 2. Elisor 1,74 odpowiednio 9 i 10mm - 1072zł za szt.
    wersja 3. Zakłady optyczne z Jeleniej góry 1,74 grubości różniące się o około 0,2mm (grubsze ) od wersji z Esilora - 810zł za szt.

Jak to możliwe? poprzednie okulary kupiłam 7lat temu, wada się nie zmieniła (na szczęście). Prosiłam o jak najcieńsze soczewki plastikowe a propozycje sa gorsze od tego co mam. Co ciekawe oferta jest z tego samego salonu gdzie kupiłam okulaty kilka lat temu.

Jutro jadę pozbierać oferty z innych salonów i będę porównywać.
    Zastanawiam się też nad tym, czy różnica w pomniejszeniu oka (przy patrzeniu z zewnątrz) przy soczewkach asferycznych i podwójnie asferycznych jest wyraźna?

Do chodzenia w soczewkach asferycznych - tzn do wad jestem już przyzwyczajona, do szoku przyzwyczajałam sie trochę czasu, ale nie było tak źle, czy duża jest różnica w jakości widzenia między tymi soczewkami?

Wiem, że szkła byłyby cieńsze, ale byłyby też cięższe, a już te które mam teraz czuję że troszkę ważą i mam od nich spore odciski.

Bardzo proszę o jakieś rady i opinie...
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 26 sierpnia 2010, 10:32

Prosze wziasc pod uwage, ze im wezsza wezmie Pani oprawke, tym mniejsza bedzie grubosc przyskroniowa, takze ta sama soczewka w dwoch roznych oprawach bedzie inaczej wygladac.

Czy podane przez Pania grubosci sa podane juz po "oszlifowaniu" do konkretnej oprawy uwzgledniajac rozstaw zrenic i wysokosc montazowa?

Jezeli poprzednie sa ciensze a byly wykonane 7lat temu to czy nie ma Pani tam soczewek szklanych (mineralnych) W takim przypadku wystepuje index 1.7, 1.8 i 1.9 co powoduje ze takie soczewki sa ciensze od plastikowych (organicznych), no i dochodzi kwestia posiadanej oprawy.
  • dorcia
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: dorcia » 28 sierpnia 2010, 14:43

Witam

podane grubości podane są już po uwzględnieniu rozstawu źrenic i wysokości montażowej więc pewnie też po oszlifowaniu.

Już sprawdziłam w salonie w którym kupowałam wcześniej okulary, że stare są z Esilora o współczynniku 1,6 albo 1,67 nie jestem pewna.

czekam jeszcze na projekty w innym salonie - chcę mieć porównanie do tej samej oprawki Elistora 1,74 - pojedynczo asferyczne i Hoya NuluxEP 1,70 podwójna asfera. Zastanawiam się jak duża będzie różnica w grubości i czy naprawdę widoczna jest różnica w pomniejszeniu oczu przy patrzeniu z zewnątrz? bo tego się nie dowiem w salonie.

p.s. Znalazłam wreszcie salon w którym dostałam dodatkowe 10% rabatu od cen katalogowych producenta, więc wydaje mi się że w miarę w miarę.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 31 sierpnia 2010, 10:52

Tak na marginesie dodam tylko, że cena nie świadczy o tym czy dany optyk jest dobry czy nie. Pytała Pani o różnicę między asferycznymi i podwójnie asferycznymi. Podwójnie asferyczne mniej powiększają (pomniejszają) oko, są jeszcze bardziej płaskie, praktycznie mają taką samą moc na całej powierzchni soczewki. Taka soczewka posiada niewidoczne, sferyczne centrum, które ma ułatwić adaptację. Ogólnie są polecane dla osób z dużą i bardzo dużo wadą wzroku.
    Adek
  • dorcia
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: dorcia » 31 sierpnia 2010, 20:37

Dziękuję za pomoc, a co do ceny to oczywiście że nie świadczy o jakości optyka, raczej o konkurencyjności, czy też czasami o zdzierstwie.
    Dziś zamówiłam okulary podwójnie asferyczne z Hoya - NULUX EP, mam nadzieję, że okażą się takie jak zakładam :)
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 31 sierpnia 2010, 21:22

Adekboss1 pisze:
    Podwójnie asferyczne mniej ………. (pomniejszają) oko
    Z czego to wynika? Jaka jest różnica pomniejszenia oka pomiędzy soczewką sferyczną np. – 10,00 i asferyczną (podwójnie asferyczną) o tej samej mocy i w takiej samej odległości od oka? Czy można to jakoś policzyć?
    praktycznie mają taką samą moc na całej powierzchni soczewki.
    Rozumiem, że sferyczne mają różną moc na całej powierzchni. O ile różną?
    Taka soczewka posiada niewidoczne, sferyczne centrum
    Czy nie jest tak, że praktycznie wszystkie soczewki - w obszarze odchylenia osi widzenia od osi optycznej soczewki do około 10 stopni – wykazują właściwości konstrukcji sferycznej?
    Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2010, 21:23 przez mexx, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 09 września 2010, 13:37

Mexx to są informacje z katalogu. Przyznam się, że nigdy nie ogladalem takiej soczewki. Jesli chodzi o roznice w powiekszeniu to widac ja "golym" okiem nie trzeba tego obliczac. Pewnie jest na to jakis wzor ale nie znam takiego (moze w u producenta mozna sie dowiedziec?) Soczewki o dużej mocy mają nieznacznie inna moc (przesuwajac sie w strone brzegu soczewki) a mozna to sobie sprawdzic np na dioptromierzu.
    Czy nie jest tak, że praktycznie wszystkie soczewki - w obszarze odchylenia osi widzenia od osi optycznej soczewki do około 10 stopni – wykazują właściwości konstrukcji sferycznej?
    Podobno tak ale dioptromierz pokazuje cos innego ;]

P.S. Jakby ktos mial taka soczewke podwojnie asferyczna to bardzo bym prosil aby sie podzielil to informacja czy faktycznie to centrum jest sferyczne (w sf-cyl).
    Adek
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 09 września 2010, 22:18

Kluczowym jest wybór oprawy. Jeżeli do wykonania okularów wystarczy średnica soczewki 56 mm, to maksymalna grubośc soczewek JZO w indeksie 1,74 będzie 8,3 i 8,9 mm, a cena jednej soczewki z najlepszym antyrefleksem AR9 (i z przyzwoitym zyskiem) nie powinna przekroczyć 550-600 zł.
  • madzias
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: madzias » 16 listopada 2010, 08:05

Mam pytanie do autorki tematu: I jak wyszły okularki, które Pani zamówiła? Co prawda mam trochę mniejszą wadę, ale zastanawiam się nad kupnem soczewek podwójnie asferycznych i chciałabym wiedzieć czy warto?
ODPOWIEDZ Posty: 9 Strona 1 z 1