ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
pomylka ... powloka antyrefleksowa ...
  • gibonka
    Forumowicz
    Forumowicz

pomylka ... powloka antyrefleksowa ...

autor: gibonka » 11 sierpnia 2010, 14:37

Chodze do pewnego optyka juz 15 lat. Zna mnie bardzo dobrze :) Zawsze biore okulary z powłoka antyrefleksowa. Przy mojej wadzie - 10 D to nawet logiczne ... no ale pan sie pomylil i zamowil szkla bez powloki. Zorientowalam sie dopiero po miesiacu, bo oczy mi sie szybko meczyly przed komputerem, a w starych szklach tak nie mialam. wydalam tyle pieniedzy i optyk twierdzi, ze to nie jego problem, ze nic mu nie udowodnie. W sumie ma racje rachunek dostalam, ale na zwykle szkla.

Juz zakupow u niego nie zrobie. Jednak mam pytanie, czy na zrobione juz szkla mozna dac powloke ? Pewnie nie ale wole sie spytac ... ehhh starcilam ok. tys zl ;/ :placze:
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 11 sierpnia 2010, 14:50

Niby jest mozliwosc, ale soczewka uzywana nosi juz mikrozarysowania, ktore niekorzystnie wplywaja na naniesienie powloki, a koszt taki zapewne bylby zdecydowanie wiekszy niz katalogowa roznica pomiedzy soczewka utwardzona a powloka antyrefleksyjna.

Powloke antyrefleksyjna mozna poznac po tym, iz odbicie resztowe swiatla jest np. zielonkawe, zlote, niebieskie... (najczesciej spotykana i rozwijana to zielona barwa szczatkowa), w JZO jest jeszcze powloka bezbarwna - tutaj klient moze miec nieco problemu aby odroznic. Wiec ta swiadomosc zawsze pomaga czy jest powloka czy nie.

Co do udowadniania, czy posiada Pani jakikolwiek inny dokument stwierdzajacy zamowione soczewki? Czy tylko paragon, moze karte klienta, gwarancje?
  • gibonka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: gibonka » 11 sierpnia 2010, 15:06

Mam tylko paragon :( A cylindry dodaja jakies zabarwienie soczewce? Mam soczewki plastykowe. Gdy biore je pod swiatlo maja fioletawe zabarwienie.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 11 sierpnia 2010, 16:11

czy te fioletowe zabarwienie jest od odbitego swiatla?
    prosze sobie spojrzec na swoje soczewki okularowe w taki sposob, aby odbilo sie zrodlo swiatla, jezeli jest innej barwy - to jest antyrefleks. Jezeli odbite jest takie samo jak zrodlo - nie ma (chyba ze sa to soczewki z bezbarwnym antyrefleksem)

Sama soczewka czy to sferyczna czy toryczna nie ma zabarwienia - jezeli jest zamowiona jako biala.
  • Awatar użytkownika
    kooboo
    Ekspert
    Ekspert

autor: kooboo » 13 sierpnia 2010, 22:00

Z moich obserwacji, to brudny zielony AR wygląda często jak fiolet. Tylko... dlaczego optyk nie powiedział, że AR jednak jest.
    Bez ARu żadnego koloru nie powinno być.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 31 sierpnia 2010, 11:14

Ta Pani ma -10,0 Dptr. Podejrzewam, żę chodzi o brzeg soczewki. Gdy sie na niego spojrzy przy takiej mocy to jest wrazenie jakby kolorowej kaskady. W kazdym razie jesli o to chodzi to nie AR. Druga sprawa, ktora mnie zastanawia to fakt, ze zaplacila Pani 1000 zl i nie ma Pani AR?? TO jest akurat bardzo dziwne. No chyba ze wybrala Pani firmowe oprawy.
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1