ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Zmiana soczewek
  • apricotka
    Forumowicz
    Forumowicz

Zmiana soczewek

autor: apricotka » 23 lipca 2010, 10:04

Witam wszystkich. Przejrzałam pobieżnie Forum i doszłam do wniosku, że najwyżej mnie zjecie. Wiem, że zmianę soczewek powinno przeprowadzić się pod okiem specjalisty, tylko aktualnie jestem w wiosce pół Polski od domu. Żeby było śmieszniej, muszę zamówić soczewki przez neta, bo tu nigdzie nie ma. Noszę Air Optix Aqua i nie mam z nimi żadnych problemów. Zastanawiałam się jednak nad Solfens59, ale między nimi jest spora różnica w nawodnieniu. Mam kupować te Solfensy? Czy nie ,,przyjmą" się? Pozdrawiam.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 23 lipca 2010, 10:18

Nie mozna na podstawie jednego czy dwoch parametrow okreslac "przyjecia sie"
    Kazdy zakup robi Pani po prostu na swoje ryzyko i ponosi wszystkie konsekwencje tego faktu.

Przypomne, nie jest wazne tylko BC (krzywizna), DIA (srednica) czy wymienione uwodnienie soczewki, ale i sam material, metoda jego wykonania, sposob wykonczenia krawedzi soczewki.

Poza tym chce Pani porownac dwie rozne soczewki, AirOptix nalezy juz do nowej grupy soczewek silikonowo-hydrozelowych, w ktorych uwodnienie ma mniejsze znaczenie, gdyz tutaj material jest nosnikiem tlenu. Natomiast Soflens jest hydrozelowa - a tutaj woda jest nosnikiem tlenu a nie material. Inaczej piszac, chce sie Pani "przesiasc" z nowszej generacji na starsza, pomimo tego iz jak sama Pani napisala - nie ma problemu z AirOptix - tak samo jak nie ma problemu z ich zakupem.

A po powrocie prosze sie udac do specjalisty, ktory Pania prowadzi i porozmawiac z nim na temat zmiany i dopasowania soczewki bedacej celem zainteresowania. Wtedy bedzie pewnosc czy moze Pani ja nosic.

I przypomne po raz kolejny. Jezeli nie odczuwamy dyskomfortu zwiazanego z noszeniem soczewek kontaktowych - to wcale nie oznacza, ze wszystko jest OK. Wizyty sa konieczne.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 3 razy.
  • apricotka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: apricotka » 23 lipca 2010, 10:24

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1