Mam na imię Kuba i jestem po raz pierwszy na tym forum. Jeżeli pomyliłem dziłay, albo strzeliłem inną gafe to z góry przepraszam.
Od drugiego roku życia chodze w okularach- miałem tzw. zeza. Wiele razy jeździłem do szpitala Korczaka w Łodzi aby to wyleczyć- niestety bezskutecznie.
Do tego przy kolejnych badaniach okazało się że mam brak widzenia obuocznego.
Ćwiczenia jak pisałem nie pomagały więc moi rodzice wpadli na pomysł operacji oka. Odbyła się w 96 roku (o ile się nie myle)(a okulary nosiłem rzekomo od 86 roku) w Krakowie.
Operacja powiodła się, co prawda nadal nie mam widzenia obuocznego, ale zez ustąpił.
Wreszcie przestałem chodzić w okularach

Po rozpoczęciu pracy (biurowa przed monitorem) postanowiłęm zakupić okulary z antyrefleksami do pracy (w końcu o wzrok trzeba dbać), i zakładełem je tylko siedząc przed monitorem.
Podczas kolejnych rutynowych badań dowiedziałem się że mam astygmatyzm nadwzroczny, w związku z tym zalecono stałe chodzenie w okularach.
Dioptri jest mało (nie pamietam ile- chyba +0,5 i -0,25), ale z tego co pamiętam szkła są odpowiednio wyprofilowane.
Przez to że nosze okulary korekcyjne nie mam możliwości chodzenia w okularach przeciwsłonecznych- a jednak taka możliwość sie przydaje.
Pomyślałem więc że kupie fotochromy z antyrefleksami. Jednak większość fotochromów po przyciemnieniu ma taki sam kolor, a do tego szkła ściemniają się dosyć intensywnie (jak dla mnie ściemniają się zbyt mocno).
Czy fotochormy mogą przyciemniać się tylko na jeden kolor / odcień?
Pytam dlatego, gdyż kiedyś miałem okulary przeciwsłoneczneze szkłami w jasno niebieskim kolorze.
Szkła te rewelacynie "tłumiły" promienie słoneczne, ale można było je nosić nawet gdy słońca nie było, ponieważ nie ściemniały w aż tak duzym stopni. MIałem wrazenie jakby "pochłaniały" promienie słońca.
Być może ktoś bedzie kojarzył taki kolor. Okulary z właśnie takimi niebieskimi, oraz żółtymi szkłami często stosują kierowcy.
Bardzo przepraszam że aż tak się rozpisałem

Bardzo prosze o pomoc.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam K