ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Soczewki toryczne w nocy
  • barteksmerf
    Forumowicz
    Forumowicz

Soczewki toryczne w nocy

autor: barteksmerf » 08 maja 2010, 00:39

Witam,

Od kilkunastu dni jestem użytkownikiem pierwszych moich soczewek, są nimi Acuvue Oasys for Astigmatism na oba oczy: moc 0,0 cylinder -0,75.

Okulary również noszę niedługo: OL sfera +0,25 cylinder -0,75
    OP sfera 0,0 cylinder -0,25

W okularach z dnia na dzień lepsze widzenie-jest OK,,- ostrość OK-.
    W soczewkach z dnia na dzień lepiej, ostrość słaba, będzie lepiej.

Soczewki wybierałem z wielu testowych(razem z P.Optyk/okulista),przez takie najlepiej widziałem.

PROBLEM:

W dzień w soczewkach widzę ok,(choć w okularach super ostro),lecz gdy przychodzi noc, jazda autem w soczewkach kontaktowych przestaje być bezpieczna, w okularach jest OK.
    W soczewkach rozmazuje mi się światła innych aut , fakt że soczewki nosiłem cały dzień, zmobilizował mnie do wkraplania kropli(HYLO-COMOD), lecz to nic nadaje,nawet duże ilości w trakcie jazdy.

Dziś założyłem świeże soczewki przed nocną jazdą, gdzie cały dzień nosiłem okulary, a przed jazdą włożyłem soczewki kontaktowe- ostrość była słaba, pewnie dla tego że oczy u mnie jeszcze nie przyjmują od razu tak dużej wady z soczewek, ale już po chwili jazdy,(30min) i z min na min coraz bardziej się rozmazuje obraz..tragedia, nie da się bezpiecznie jechać- a soczewki świeżo z pojemniczka.

Niestety muszę jakoś ten problem zwalczyć, od kąd noszę okulary wzrok tak mi się nie męczy, oczy białe:), ale niestety czasami muszę zdejmować okulary do pracy, i tu właśnie soczewki muszę mieć.

Z reguły dzień w soczewkach to 10-15Godzin, wiem że dużo, ale jakie soczewki dadzą radę?

GDZie leży mój problem???

Czy to złe soczewki? JAk tak jakie zamówić?

pzdr,
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 08 maja 2010, 11:23

barteksmerf pisze:są nimi Acuvue Oasys for Astigmatism na oba oczy: moc 0,0 cylinder -0,75.

Okulary również noszę niedługo:
    OL sfera +0,25 cylinder -0,75
    Zastanawiajaca jest korekcja soczewka mocniejsza na oko prawe.
    Cos gdzies - dowiedz sie u Twojego specjalisty, dlaczego tak zrobil. Czy jak sciagniesz okulary i nie masz zalozonych soczewek to lewym i prawym okiem widzisz porownywalnie, czy mozesz okreslic patrzac na jakis punkt dali ze jest ktoryms gorzej.
  • barteksmerf
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: barteksmerf » 08 maja 2010, 11:39

LEMUR pisze:
    barteksmerf pisze:są nimi Acuvue Oasys for Astigmatism na oba oczy: moc 0,0 cylinder -0,75.

Okulary również noszę niedługo:
    OL sfera +0,25 cylinder -0,75
    Zastanawiajaca jest korekcja soczewka mocniejsza na oko prawe.
    Cos gdzies - dowiedz sie u Twojego specjalisty, dlaczego tak zrobil. Czy jak sciagniesz okulary i nie masz zalozonych soczewek to lewym i prawym okiem widzisz porownywalnie, czy mozesz okreslic patrzac na jakis punkt dali ze jest ktoryms gorzej.
    Bez soczewek i okularów prawym okiem widzę ciut lepiej,
    W okularach lewym ciut lepiej niż prawym.
    W soczewkach lewym sporo gorzej niż prawym.

Soczewka kontaktowe takiej mocy są bo chyba mniejszych cylindrów niema, a moce zerowe bo pierwsze soczewki-testy to raz, dwa że lepiej widziałem(chyba).

Według papierków z badań po kroplach TROPICa wadę mam PO sfera +1,cyl 0,75
    LO sfera +1,25, cyl 1,25

Ale oko takich okularów ani soczewek kontaktowych nie przyjmuje, więc sądzę że z czasem soczewki lepiej się przyjmą a i okulary trzeba będzie na większe zmienić.

Lecz na dziś jest problem jazdy nocą autem, fakt że jest ciut nieostro to mogę zrozumieć, lecz że obraz się rozmazuje to jest nie do zaakceptowanie.

Może dziś uda mi się dotrzeć do gabinetu to coś poradzą.

Ale mimo to proszę o poradę.

PO WIZYCIE w gabinecie/konsultacji:
    NA lewe oko zmiana na wyższy cylinder soczewki kontaktowej(na 1,25 z 0,75), oraz informacja, że w nocy soczewek kontaktowych w jaździe autem nie powinno się używać.

Czy są jakieś soczewki toryczne co wytrzymają mój tryb dzienny tzn. rano w auto,potem praca przy kamerze, monitorach, i nocny z reguły długi powrót autem co jest najtrudniejsze w tym zestawieniu?całość 10-15godzin.
    ???

Dziękuję za pomoc.
    Ostatnio zmieniony 08 maja 2010, 19:50 przez barteksmerf, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1