Nie znam nazwy urządzenia..widać było domek na trawnikiem zielonym:)Krzysztof pisze:Spokojnie. Myślę, że przy zmianie osi o 5 stopni przy stosunkowo niedużym cylindrze musiałbyś być bardzo czuły żeby zauważyć istotną różnicę.
Wiele kwestii wynika ze specyfiki badania (czy odpowiadałeś siedząc za foropterem, czy było to badanie autorefraktometrem), czasem nawet mała zmiana położenia głowy podczas badania może lekko zmienić wynik.
po pierwsze prosze przeczytac co napisalem wczesniej - nie ma soczewek kontaktowcyh w ofercie nazwijmy to magazynowej, ktore maja stopniowanie osi cylindra co 5stopni, sa co 10stopni wiec nie ma fizycznej mozliwosci dobrania soczewki 5 czy 175 stopni.barteksmerf pisze:Nie wiem czy dobrze kombinuję z tymi stopniami..więc to może być błędem w przepisaniu przez optyka do zlecenia na soczewki?
W zapisie korekcji położenie kątowe osi cylindra 0 st. jest tożsame z położeniem 180 st. Jest to po prostu położenie poziome. Dlatego położenie 5 st. i 175 st. jest tak samo odległe od poziomu - o 5st. Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę. Dla oka prawego różnica jest tylko 5st. a nie - jak mogłoby sie wydawać - aż 175 st.W końcu na kwitku z badania mam na Oko prawe 5st. a w zamówionej soczewce 180st.
Na oko lewe jest dobrze bo na kwitku jest 175st a jest w zamówionej soczewce 180st.
Dziękuję za tą odpowiedź, właśnie tego do końca nie rozumiałem jak to jest z tymi stopniami w soczewkach..czyli nie mam się czym martwić.mexx pisze:W zapisie korekcji położenie kątowe osi cylindra 0 st. jest tożsame z położeniem 180 st. Jest to po prostu położenie poziome. Dlatego położenie 5 st. i 175 st. jest tak samo odległe od poziomu - o 5st. Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę. Dla oka prawego różnica jest tylko 5st. a nie - jak mogłoby sie wydawać - aż 175 st.W końcu na kwitku z badania mam na Oko prawe 5st. a w zamówionej soczewce 180st.
Na oko lewe jest dobrze bo na kwitku jest 175st a jest w zamówionej soczewce 180st.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }