autor: andzia » 21 lutego 2010, 15:52
Witam serdecznie,
bardzo proszę o pomoc, otóż byłam u okulisty w sprawie doboru moich pierwszych soczewek, i po badaniu lekarz nie udzielił mi żadnych informacji o parametrach soczewek, stwierdził tylko że znalazł odpowiednie. Spytany dlaczego , powiedział że takowe informacje będą na opakowaniu soczewek które u niego zamówię. Dodam jeszcze, że nie sprawdzał ani nie przymierzał na moich oczach ani jednej soczewki. Jak dla mnie jest to spore ryzyko z zamawianiem u niego od razu całej partii soczewek( po 6 szt. na każde oko bo mam różną wadę). Po paru telefonach do obsługi salonu w którym ten lekarz przyjmuje uzyskałam następujące informacje:
OP: plan/-0,75 180st
OL: plan/-1,75 170st
ale krzywizna jak i średnica nie są mi w dalszym ciągu znane, ponieważ tylko lekarz je zna ( ale za każdym razem jak dzwoniłam był zajęty i nie miał czasu podejść do słuchawki)
wiem tylko że to miały być soczewki z j&j dla astygmatyków.
otóż nurtuje mnie pytanie jaką mam moc sferyczną? 0 czy taką samą jak cylindry?
i co z tą krzywizną i średnicą, (bo jeżeli się nie mylę, to j&j toryczne mają chyba tylko jedne parametry?
czy mam po prostu poszukać innego bardziej kompetentnego lekarza,( który notabene w ramach prywatnej wizyty udzieli mi wyczerpujących informacji)?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2010, 17:55 przez
andzia, łącznie zmieniany 3 razy.