ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
soczewki toryczne- proszę o pomoc
  • andzia
    Forumowicz
    Forumowicz

soczewki toryczne- proszę o pomoc

autor: andzia » 21 lutego 2010, 15:52

Witam serdecznie,
    bardzo proszę o pomoc, otóż byłam u okulisty w sprawie doboru moich pierwszych soczewek, i po badaniu lekarz nie udzielił mi żadnych informacji o parametrach soczewek, stwierdził tylko że znalazł odpowiednie. Spytany dlaczego , powiedział że takowe informacje będą na opakowaniu soczewek które u niego zamówię. Dodam jeszcze, że nie sprawdzał ani nie przymierzał na moich oczach ani jednej soczewki. Jak dla mnie jest to spore ryzyko z zamawianiem u niego od razu całej partii soczewek( po 6 szt. na każde oko bo mam różną wadę). Po paru telefonach do obsługi salonu w którym ten lekarz przyjmuje uzyskałam następujące informacje:
    OP: plan/-0,75 180st
    OL: plan/-1,75 170st
    ale krzywizna jak i średnica nie są mi w dalszym ciągu znane, ponieważ tylko lekarz je zna ( ale za każdym razem jak dzwoniłam był zajęty i nie miał czasu podejść do słuchawki)
    wiem tylko że to miały być soczewki z j&j dla astygmatyków.

otóż nurtuje mnie pytanie jaką mam moc sferyczną? 0 czy taką samą jak cylindry?
    i co z tą krzywizną i średnicą, (bo jeżeli się nie mylę, to j&j toryczne mają chyba tylko jedne parametry?
    czy mam po prostu poszukać innego bardziej kompetentnego lekarza,( który notabene w ramach prywatnej wizyty udzieli mi wyczerpujących informacji)?

Bardzo proszę o odpowiedź.
    Z góry dziękuję
    Ostatnio zmieniony 21 lutego 2010, 17:55 przez andzia, łącznie zmieniany 3 razy.
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 21 lutego 2010, 18:03

Należy domagać się pełnej informacji, a jeżeli nie chcą jej udzielić żądać zwrotu należności za badanie.

USTAWA z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta
    Dz. U. z 2009 Nr 52 poz. 417

Art. 2. Przestrzeganie praw pacjenta określonych w ustawie jest obowiązkiem /………./ Narodowego Funduszu Zdrowia, podmiotów udzielających świadczeń zdrowotnych, osób wykonujących zawód medyczny oraz innych osób uczestniczących w udzielaniu świadczeń zdrowotnych
    Art. 23. 1. Pacjent ma prawo do dostępu do dokumentacji medycznej dotyczącej jego stanu
    zdrowia oraz udzielonych mu świadczeń zdrowotnych.

Art. 9. 1. Pacjent ma prawo do informacji o swoim stanie zdrowia.
    2. Pacjent, / ……..… / mają prawo do uzyskania od lekarza przystępnej informacji o stanie zdrowia pacjenta, rozpoznaniu, proponowanych oraz możliwych metodach diagnostycznych i leczniczych, dających się przewidzieć następstwach ich zastosowania albo zaniechania, wynikach leczenia oraz rokowaniu.

Nie ma wątpliwości. Ustawa dotyczy działalności zarówno lekarzy jak i optyków i optometrystów. Zapis plan cyl - 0,75 (czy -1,75) oznacza, że moc sferyczna jest równa zero. Nawet jezeli soczewki są z jedną krzywizną bazową to muszą być dopasowane i sprawdzone po założeniu przez specjalistę.
  • andzia
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: andzia » 21 lutego 2010, 18:11

Dziękuję bardzo za pomoc :mrgreen:
    tym razem pofatyguję się osobiście do pana doktora po informacje :maruda:
    Pozdrawiam :spoko:
  • OkoVision
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: OkoVision » 15 marca 2010, 13:54

W mojej ocenie sytuacji lekarz postąpil nieprofesjonalnie i powinnas udac się na konsultacje do innego okulisty.
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1