ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
jaka moc dla szkieł kontaktowych - proszę o pomoc specjalist
  • Danielli
    Forumowicz
    Forumowicz

jaka moc dla szkieł kontaktowych - proszę o pomoc specjalist

autor: Danielli » 28 stycznia 2010, 00:30

noszę okulary P +4 i cylinder 1, L +5 i cylinder 1 (nie mam dużej różnicy jeśli patrze u okulisty przez aparat ze szklami o dioptrie słabszymi czyli +3 i +4). Oko prawe jest przewodnie i widze nim bardzo dobrze natomiast lewe już nigdy nie będzie idealnie widzialo. Chcialem wczoraj dobrać soczewki kontaktowe i przymierzylem 3 pary i w sumie nie widzialem wnich tak jak być powinno. i Pani lekarz zamówiłą mi tak drogą targu bo akurat nie miala takich na stanie aby przetestować + 3,5 i cylinder 0,75 i +4,5 i cylinder 0,75. Jestem ciekaw jak w nich bede widział - odbior za okolo 2 tyg. Moje pytanie brzmi jakie tak "matematycznie" czy z doświadczenia Pana/Pani soczewki kontakowe powinienem miec. Bo słyszalem ze w przypadku minusów powinny być zazwyczaj leko słabsze to czy u mnie nie powinny być czasami bardziej mocne? Z góry dziękuję za odpowiedź
    idziemy z optyką w coraz lepszą stronę:)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 28 stycznia 2010, 13:26

Przeliczenia - przeliczeniami, zasady - zasadami, jednak soczewka kontaktowa powinna zostac zalozona na oko aby stwierdzic jej prawidlowe dopasowanie nie tylko pod wzgledem mocy samej soczewki.

Ogolnie przyjete zasady sa takie:
    - okulary ujemne - soczewki z "mniejszym" minusem
    - okulary plusy - soczewki z "wiekszym" plusem

Przeliczen dokonuje sie powyzej +/- 3,oo
  • OkoVision
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: OkoVision » 15 marca 2010, 14:59

Zgadzam się,teorią raczej niewiele się tutaj zdziała. Soczewke kontaktową trzeba dopasowac pod względem praktycznym .
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1