ODPOWIEDZ Posty: 14 Strona 1 z 1
Dodatkowe szkła.
  • adam665
    Forumowicz
    Forumowicz

Dodatkowe szkła.

autor: adam665 » 13 grudnia 2009, 20:56

Witam.
    Kupiłem okulary p/słoneczne UVEX Hawk z wymiennymi szkłami (plastik). [3 komplety].

[spam].imageshack.us/img163/3416/uvexhawk.jpg

Jeden komplet jest ładnie przyciemniony z gradientem. Drugi jest lekko żółty wiec dobry do jazdy samochodem i trzeci bardzo słabiutko przyciemniony.
    Myślę o zamówieniu dodatkowych szkieł - jedne tez z gradientowym przyciemnieniem ale dużo mocniejszym i ewentualnie jedne fotochromowe.
    Przechodząc zajrzałem do zachodniego salonu w CH Wileńska. Pani zaproponowała mi z przyciemnieniem gradientowym za 680 zł, natomiast co do fotochromów wyraziła obawę, ze skoro szkła są ze zmianą bazy (są lekko wygięte tak jak cale okulary) to fotochromów nie da się zastosować.
    Cenę rozumiem w odniesieniu do fotochromów ale do gradientu wydaje mi się przesadzona, być może chodziło o jakość z najwyższej z najwyższych półek (nie znam się zupełnie).
    Wydaje mi się, ze chyba można zastosować tańsze szkła z gradientowym przyciemnieniem.
    W drugim zakładzie w rejonie Hali Mirowskiej pani powiedziała, ze w poniedziałek musi obdzwonić zakłady, który podejmie się zrobienia i określi koszty.
    Toż to nie kupowanie samochodu, chyba,ze chodzi o maksymalne "oskubanie" klienta.
    Z salonu w CH Wileńska szkła gradientowe już stanowić będą trzykrotną wartość Uvex'ów.
    Będę wdzięczny za merytoryczne rady, oświecenie mnie laika w temacie i chętnie również usłyszałbym podpowiedź, gdzie w Warszawie mógłbym zrobić sobie dodatkowe szkła w bardziej rozsądnej cenie (jeżeli nie da się fotochromowych to chociaż mocno przyciemnione gradientowe).
    Szkło wygląda tak (ma leciutkie wcięcie w formie łukowatej).

[spam].imageshack.us/img163/2600/13122009206.jpg

Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam Szanownych Państwa.
    Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2009, 19:50 przez adam665, łącznie zmieniany 2 razy.
  • adam665
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adam665 » 14 grudnia 2009, 20:08

Witam.
    Coś mało czytane chyba to Forum, żeby na tak prosta sprawę dla fachowców trudno odpowiedzieć.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 grudnia 2009, 11:16

najlepsza metoda to wejsc na ambicje ;)
    Ale skoro Pan wychodzi z tekstem "oskubanie klienta"...

Z tego co wiem to polotwarta oprawa nie nadaje sie do montazu pozostalych soczewek. Moze ktos zaryzykuje zamowienie soczewek i probe montazu, i dlatego tez nie moze Pan uzyskac jednoznaczej odpowiedzi. Nie do wszystkich typow mozna zamontowac soczewki.
    Soczewki sa wykonywane w trybie recepturowym (na zamowienie) wiec tez koszt ich jest wiekszy niz soczewek magazynowych.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • adam665
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adam665 » 15 grudnia 2009, 15:32

Witam.
    W odpowiedzi Lemurowi:
    po pierwsze nie wjeżdżam na ambicję, intencją moją było niejako rozruszanie użytkowników (skoro tak trudno "wywołać kogoś do tablicy", sadzę, że tutejsze Forum nie jest "na wymarciu");
    po drugie - "skubanie" klienta w dzisiejszych czasach staje się coraz powszechniejsze w wielu zawodach (nawet tych najbardziej nobilitowanych, jakby Lemur nie wiedział, oczywiście nie możemy zapominać o pasjonatach swego zawodu, kontynuatorach rodzinnych tradycji i ludziach, dla których rzetelność wobec klienta jest naczelną dewizą ).
    A teraz jeżeli chodzi o szczegóły, to wydaje mi się, ze problem opisałem niejako "łopatologicznie" ze wsparciem foto, więc skoro nie zostałem zrozumiany to bardzo mi przykro, jaśniej się nie da.
    Mnie chodzi o dorobienie zwykłych szkieł p/słonecznych - gradient z mocniejszym przyciemnieniem i do tego ewent. fotochrom a nie soczewek optycznych.
    Pozdrawiam
    Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2009, 15:36 przez adam665, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 grudnia 2009, 15:42

Soczewki o ktore Pan pyta musza byc optyczne tyle ze o mocy zerwowej (plano), jednak napisalem we wczesniejszej wypowiedzi. Bo z czego Pan sobie zyczy aby je Panu wykonali?

Z tego co wiem to polotwarta oprawa nie nadaje sie do montazu pozostalych soczewek.

Nie kazdy typ oprawy nadaje sie do montazu soczewek, krzywizna (baza soczewki) to jedno, a montaz to drugie.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • adam665
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adam665 » 15 grudnia 2009, 15:55

Dziekuje. Czy znalazlby Pan chwile czasu (nie musi byc dzisiaj) i zerknal sobie w internecie na fotki okularow UVEX HAWK. Moze zaproponowalby Pan jakies dobre rozwiazanie w rozsadnym przedziale finansowym.
    Jak wspomnialem, oprawka jest na kilku centymetrach od strony zausznikow otwarta i fabryczne szkla wyjmuje sie i wklada zwyczajnie lekko odchylajac koncowke dolnej ramki.
    (Czytajac "soczewki" rozumialem szkla z dioptriami a nie zerowki p/sloneczne).
    Szkla fabryczne sa lukowato wygiete, gdyz i same oprawki sa łukowate "opinające" glowe w pasie oczu.
    No i pytanie - czy fotochromy nie przejda a jedynie mocnieszy gradient?
    Pozdrawiam.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 grudnia 2009, 21:14

Przytocze tu artykul jednego z rodzimych producentow soczewek okularowych o zwiekszonej bazie (krzywiznie) o jakie Pan pyta, artykul ten mowi o tym jakie warunki musi spelnic oprawa aby mozliwy byl montaz.

- czytaj artykul
  • adam665
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adam665 » 15 grudnia 2009, 21:56

Bardzo dziekuje, juz otworzylem, zapoznam sie i w razie dodatkowych watpliwosci pozwoli Pan,ze napisze.
    Pozdrawiam
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 16 grudnia 2009, 22:01

Adamie, a ja bym z kolei jako niespecjalista prosiła o zaktualizowanie wątku, gdy już uda się znaleźć ostateczne rozwiązanie problemu. Do tej pory na forum pojawiały się jedynie przypadki niezakończone sukcesem, więc jeśli się uda, na pewno prędzej czy później trafi tu ktoś, komu pozytywna informacja wielce się przyda. Pozdrawiam!
  • adam665
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adam665 » 17 grudnia 2009, 00:02

Hej Malla.
    Wiec odpowiadam. Na rozwiazanie tematu na Forum nie doczekalem sie. Dzisiaj podjechalem do malutkiego zakladu (jednoosobowego) optycznego na Twardej w Wawie. Starszy mily pan obejrzal szkla,obejrzal okulary,wysluchal mnie uwaznie,wykonal jeden telefon (chyba do posrednika czy dystrybutora) i udzielil wyczerpujacej odpowiedzi:
    w okularach sportowych o zmiennej bazie (bardzo wygiete w łuk) mozna wykonac szkla zerowki z przyciemnieniem gradientowym 85/15 %,bedzie to Zeiss, szkla zrobia w Niemczech, czas oczekiwania max. 10 dni i koszt max. 500 zl.(z wszystkimi dostepnymi powlokami AR etc.).
    Czyli francuski "salonik" optyczny w CH Wilenska za to samo, ale z komfortem "oddechu wielkiego Paryża" dolicza sobie 180 zl, zyczac sobie 680 zl.
    Pan optyk powiedzial,ze fotochromy przy krzywiznie wykluczone, czyli potwierdzil opinie pani z francuskiego "saloniku" optycznego.
    Aa, cena fotochromow najnowszych ze wszystkim "bajerami" (natychmiastowe przyciemnianie i pelna transparentnosc w pomieszczeniu biurowym) max. 350 zl.
    I jak tu nie wspominac o "skubaniu" klienta???
    Pozdrawiam.
    Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2009, 00:04 przez adam665, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 17 grudnia 2009, 00:20

Moze zle Pan mnie zrozumial,

Soczewki o wiekszej bazie (krzywiznie) wykona kazdy z producentow, czy to bedzie JZO, Rodenstock, Zeiss, Hoya, Essilor. Kazdy z nich wykona barwienie gradalne. Jednak pytanie czy do tej oprawy bedzie mozliwy motnaz soczewek, o czym traktowal m.in. podeslany artykul.
    Na zdjeciu nie widac za bardzo czy soczewka ma ta sama baze na calej powierzchni, jak wyglada rowek motazowy soczewki.

Soczewki u rodzimego producenta (tj. JZO) beda jeszcze tansze niz wspomniany Zeiss a i czas oczekiwania krotszy.

tutaj znajduje sie opis w/w soczewek noszacych rynkowa nazwe - Relaks

Wspomniany "francuz" to tylko w nazwie ;)
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 2 razy.
  • adam665
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adam665 » 17 grudnia 2009, 00:24

Dzieki za podpowiedz.
    Musze poszukac w Wawie zaklad wspolpracujacy z JZO i moze uda sie troche jeszcze skorygowac cene w dol.
    No tak, sluszna uwaga, roznie to bywa z milosnikami żabich udek :-)))
    Pozdrawiam serdecznie.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 23 grudnia 2009, 12:56

Optycy nie "skubią" klientów tylko Centra Handlowe :) polecam na przyszłość omijać wielkie sieci w centrach handlowych bo to najczęściej średnia lub kiepska jakość za wygórowaną cenę.
    Adek
  • adam665
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adam665 » 25 grudnia 2009, 03:39

No tak, racja, podzielam poglad.
    Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ Posty: 14 Strona 1 z 1