ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Soczewki toryczne-pomiar osi
  • wojtek6214
    Forumowicz
    Forumowicz

Soczewki toryczne-pomiar osi

autor: wojtek6214 » 23 października 2009, 23:27

Witam,
    mój pierwszy post, mam nadzieję,ze ktoś będzie mi w stanie pomóc, bo mam pilną sprawę.
    Otóż noszę soczewki od 3 miesięcy i za jakiś tydzień kończy mi się termin noszenia soczewek i musze kupić nowe.
    Problem w tym,ze mam na jednym oku astygmatyzm, a jak byłem u okulisty to przepisał mi soczewki zwykłe (jak bym nie miał astygmatyzmu).
    Na dniach musze zamówić nowe soczewki z tym,że nie wiem jakie. Chciałbym toryczne

Jednak znam jedynie MOC i CYLINDER , a wymagana jest również OŚ.
    Czy orientuje się ktoś czy koniecznie muszę iśc do specjalisty od soczewek i bulić ponad 100zł za zbadanie samej osi, czy też można to w inny sposób zrobić?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za szybką odpowiedź :)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 24 października 2009, 13:59

Soczewki dobiera się TYLKO I WYŁĄCZNIE po dedykowanej temu wizycie u specjalisty, nie wolno kupować ich na własną rękę, proponuję więc udać się do porządnego gabinetu :tak:
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 października 2009, 21:22

Moze masz niewielka wartosc astygmatyzmu, ktora nie kwalifikuje sie na soczewke toryczna.
    Polecam wizyty kontrolne, znajac zycie i Twoja wypowiedz o "buleniu" to napewno nie byles... poszukaj sobie informacji o powiklaniach, wiele jest takich ktorych nie czuc i nie widac "golym okiem" zmian a pozniej to juz tylko soczewki do odstawienia!
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1