ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1
Szkła super cienkie
  • Luka
    Forumowicz
    Forumowicz

Szkła super cienkie

autor: Luka » 11 października 2009, 17:36

Witam :papa: Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wymiany swoich grubych szkieł na cieńsze, takie o których przy poprzedniej wymianie szkieł wspomniał mi optyk.

Nie pamiętam dokładnie czy po prostu mówi się na nie "super cienkie" ale faktycznie były bardzo cieniutkie. Obecnie mam wade -6,5 i w drugim bodajże -5,75. W każdym bądź razie jest różnica przez co opcja z soczewkami odpada.

Optyk mówił, że one jednak sporo kosztują no i trzeba zmienić też oprawki, bo w te które teraz mam (z żyłką od dołu) po prostu nie dało by rady ich włożyć bo byłyby za cienkie :jupi: Irytuje mnie grubość moich szkieł i to jak wyglądam, gdy się patrzy pod pewnym kątem na twarz to po prostu wygląda jak denka od słoików (mimo, że moja wada i tak nie jest duża).

Zwracam się z prośbą o podanie mniej więcej ceny takich szkiełek oraz jaki typ oprawek dobiera się do takich cienkich szkieł ? Z góry dziękuję :)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 11 października 2009, 21:15

Możesz się pobawić wizualizacją, ale najlepiej zapytać optyka :)
    viewtopic.php?t=1169

Też mam oprawki z żyłką u dołu i nie wydaje mi się, by jakiekolwiek szkła dla wady o naszej wysokości były dla nich zbyt cienkie.
    Luka pisze:W każdym bądź razie jest różnica przez co opcja z soczewkami odpada.
    Znaczy się, z jakimi soczewkami? Bo jak z kontaktowymi, to nawet lepiej, jak jest różnica :)
  • Luka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Luka » 12 października 2009, 00:30

Yhym, kontaktowymi. Ale chodzi mi o cenę. No bo jeśli jedno oko musi mieć inne parametry soczewki i drugie inne, a soczewki są do prawego oka i do lewego to musiałbym kupować i -6,5 i -5,75 no i wykorzystywać tylko prawą soczewke z -5.75 i lewą -6.5, a lewa -5.75 i prawa -6.5 do wyrzucenia. To by wyszły ogromne koszty. Czy się mylę ?
  • mrowed
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: mrowed » 12 października 2009, 18:54

Mylisz sie bo nie ma czegos takiego jak soczewka kontaktowa przeznaczona tylko do lewego oka albo prawego. Jak masz rozna wade, to musialabys tylko pamietac ktora soczewka idzie do lewego oka a ktora do prawego. Zadna by sie nie zmarnowala i nic nie musialbys wyrzucac.
  • Luka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Luka » 12 października 2009, 21:23

A widzisz :) Dzięki za oświecenie. Zmylił mnie widok pudełeczek w których były pojemniczki na soczewke lewą podpisane "L" i prawą "P". Gdyby jeszcze nie to, że nie jestem w stanie grzebać sobie w oku to móglbym bez problemu lecieć po szkła...
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 12 października 2009, 23:58

mrowed pisze:Mylisz sie bo nie ma czegos takiego jak soczewka kontaktowa przeznaczona tylko do lewego oka albo prawego.
    Ja zawsze sugeruje aby w przypadku gdy wada wzroku jest taka sama OP=OL, to zakaldac raz zalazona soczewke na oko prawe, zawsze na oko prawe aby nie przenosic na drugie oko nazwijmy to "stanow chorobowych jezeli wystepuja w poczatkowym stadium"

PS. ten temat wkoncu dotyczy okularow czy soczewek, jezeli soczewek to od tego jest dzial "przez oko" a nie "przez szkielko"

Na zadne soczewki okularowe nie mowi sie "super cienkie" czy "cienkie" ;) soczewke okularowa charakteruzyje w tej kwestii tzw. wspolczynnik zalamania swiatla (indeks) lub konstrukcja asferyczna oraz srednica - te 3czynniki maja znaczny wplyw na grubosc soczewki (przy jednych wadach wszystkie trzy, przy innych tylko jeden lub dwa)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 13 października 2009, 19:35

Mnie intryguje, jakiej grubości miałyby być te szkła, skoro nie weszłyby do oprawek z żyłką.
  • Luka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Luka » 19 października 2009, 18:19

Z tego co sobie przypominam jak to oglądałem, to ponad 2 razy cieńsze były niz te ktore mam obecnie :) Musze jakoś za tydzień, dwa podejść i zapytać o konkrety.
ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1