Witam. Ostatnio sporo osób polecało mi soczewki i wczoraj w końcu zebrałem się i pojechałem do optyka. Na miejscu lekarz zrobił mi badanie i na parogonie dał mi coś takiego ( od razu mówię, że się na tym nie znam )
VD=12. 00mm
Zaraz po tym odradził mi soczewki i powiedział że w soczewkach nie będę dobrze widział. Miał rację ?! Bo z doświadczenia wiem, że lekarze lubią się często mylić. Z góry dzięki za odpowiedź.
Zapewne powiedział tak dlatego, że masz wysoki cylinder. Ciężko będzie, ale myślę, że da się znaleźć dla Ciebie takie, w których będziesz dobrze widzieć. Inna sprawa to koszty. Proponuję rozejrzeć się za salonem, który ma szeroki asortyment i doświadczenie w doborze soczewek torycznych.
Na przykład 400-600 zł za jedną parę miękkich, rocznych soczewek lub za półroczny zapas miesięcznych plus płyny (duży na max. 3 miesiące) i wizyty kontrolne (co pół roku). Ceny mogą się znacznie różnić między salonami i marką soczewek. W internecie jest taniej, ale najpierw musisz mieć dobrane soczewki, bo kupienie na własną rękę to najczęściej wyrzucenie kasy w błoto i duże ryzyko dla wzroku.
to co dostales to wydruk z komputera... nie wiadomo jaka masz faktycznie wade..
ale z doswiadczenia wiem, ze w gre wchodza raczej soczewki roczne, gdyz 'plusow' z tak wysokim cylindrem nie produkuja...