Od dluzszego czasu odczuwam dykomfort oczu, sa przemeczone, zaczerwienione. Dyskomfort nasilal sie gdy bylem w pracy, pracuje w ponad 200 tys. miescie jako ratownik medyczny oraz jestem kierowca karetki pogotowia. Dostalem krople i jest troche lepej(najlepiej czuje sie po kroplach kore sa naturalne bez koserwantow np. berberil), lekarz okulista zalecil mi również jako element terapii okulary abym chronil oczy przed czynnkami zewnetrzymi takimi jak kurz lub zanieczyszczenia czy chec potarcia oka itp.
Lekarz poradzil mi abym zrobil sobie fotochrom, czytajac tutejsze posty dowiedzialem sie nico na ten temat, jednak mam pewne watpliwosci i w dalszym ciagu nie moge sie zdecydowac, chcialbym zasiegnac opini innych forumowiczow jak rowniez osob ktore uzywaja owych szkiel. Zastanawia mnie np jak sprawdzaja sie one podczas kierowania pojazdem w nocy, poniwaz w swoim zawodzie czesto musze szybko i sprawnie dojechac aby udzielic niezbednej pomocy, nie moge sobie zatem pozwolic na jakikolwiek dyskomfort podczas jazdy.Do dali:
O.P. Sfera +0,00 Cylinder +0,50 Oś 85 Pryzma 0,00 Baza 0 Odleglosc zrenic 0mm
O.L. Sfera +0,00 Cylinder +0,50 Oś 125 Pryzma 0,00 Baza 0 Odleglosc zrenic 0mm
Do blizy: same zera
1.W takim razie czy prawda jest ze szklo fotochromowe nie "bieleje" w calosci tzn. czy pomimo braku promieni UV szklo nie odbarwia się, pozostając lekko przyciemnione?
2. Czy w wymienianych wielokrotnie na lamach forum szklach transmition mozna bezpiecznie kierowac pojazdem w czasie od zmierzchu do switu jak rowniez w warunkach ograniczonej widocznosci?
3. Czy znacie panstwo innych producentow okularow, w których mógłbym w dzien chronic oczy przed sloncem oraz w których moglbym bezpiecznie kierowac pojazdem w nocy?
Za wszystkie odpowiedzi dziekuje podaje rowniez maila do korespondencji:
Gor4l@[spam]