ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Pytanie do osoby znajacej sie na optyce
  • marek1225

Pytanie do osoby znajacej sie na optyce

autor: marek1225 » 16 lipca 2009, 17:44

Witam, dzisiaj otrzymalem wiedomosc ze na moim kierunku studiów (podczas niektorych zajec) bede musial uzywac szkiel kontaktowych a nie okularów. Dlatego tez zamirzam wybrac soczewki kontaktowe ktore bede nosil sporadycznie np. na wyjazdach w teren podczas studiowania (kierunek to geologia)
    niestety musze za tydzien isc do lekaza ktory oceni czy soczewki ktore wybralem sa dla mnie dobre itp. potem dostane decyzje czy moge uczeszczac na ten kierunek.

Moja wada wzroku wygląda tak: Obrazek

czy jest jaks szansa ze nie musial bym nosic soczewek torycznych? (bo wydaje mi sie za mam b. mały astygmatyzm) skoro bedą to soczewki uzywane sporadycznie to moze mogły by byc zwykłe a nie toryczne. zalezy mi na tym by były zwykle poniewaz soczewki toryczne musialbym pewnie czekac conajmniej miesiąc. Poza tym jakis czas temu mialem przygode z soczewkami - okulista wybral mi wlasnie soczewki toryczne na ktore czekalem miesiac a i tak po próbnym tygodniu z nich zrezygnowałem poniewaz bolały mnie oczy i czulem duzy dyskomfort.

pozdrawiam i prosze o odpowiedz.
    Ostatnio zmieniony 16 lipca 2009, 17:46 przez marek1225, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 16 lipca 2009, 19:20

Pierwsze słyszę, żeby taki był wymóg, a też miałam dużo zajęć terenowych na studiach w błocie i deszczu. Twój astygmatyzm nie jest już taki mały. Mam na jednym oku podobny, noszę na nim zwykłą soczewkę i widzę dobrze, ale jakbym miała tak widzieć parą oczu, to nie byłoby zbyt fajnie... Nie ma co gdybać, musisz się przekonać osobiście, więc jak najszybciej idź do specjalisty dobierającego soczewki, choćby jutro. Jeśli pamiętasz lub masz gdzieś zapisane, jaki model soczewek miałeś wcześniej i Ci nie odpowiadał, to udaj się na dobór do salonu, gdzie mają inne, żebyś znów nie dostał tych samych, jeśli okaże się, że musisz mieć toryczne. Masz tydzień czasu i mieszkasz w wielkim mieście, więc jestem przekonana, że znajdzie się salon, gdzie nie dość, że jest duży wybór, to i czas oczekiwania krótki.
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1