Dopiero co się zarejestrowałem na forum, wcześniej nawet nie wiedziałem o jego istnieniu i przy szperaniu w necie po stronach z okularami przypadkowo trafiłem tutaj i postanowiłem poprosić o kilka informacji. Jestem zainteresowany zakupem nowych okularów. Te, które noszę na nosie jakieś 6-7 lat temu kupowali mi jeszcze rodzice, z tego co pamiętam to miałem wówczas astygmatyzm i krótkowzroczność na jakieś -1,5 i -1,75. Wada wzroku w moim przypadku nie pogłębia się jakoś drastycznie więc obecnie różnica nie powinna być zbyt wielka. Natomiast przechodząc do sedna, bardzo mi się spodobały okulary tzw "patenki?", bezodwódkowe czy nawiercane albo jakoś tak i jeszcze zanim wszcząłem poszukiwania już zdecydowałem, że w takie się zaopatrzę, mając świadomość, że wiąże się to najprawdopodobniej z tym, że są one bardziej kolizyjne. Z tego co spostrzegłem to na przeróżnych stronach internetowych z ofertami opraw, zazwyczaj jest odwołanie aby udać się do sklepu i tam jest dostępna cała paleta cyngli. Mieszkam w Warszawie i jak na razie zwiedziłem dwa [spam] i ze dwa przypadkowe "Optyki" i zauważyłem, że odnaleźć mi okulary, które sobie wymarzyłem będzie trudno, tym bardziej, że nawet spytałem w jednym czy są dostępne gdzieś jakieś katalogi z ofertami i zdjęciami oprawek tudzież szkieł i otrzymałem info, że "niestety ale nie". Znalazłem także, stronę (tutaj nie wiem czy to dozwolone, czy przypadkiem nie robię reklamy) firmy Hoya, gdzie jest możliwość "Barwienia" soczewek, co także mnie intryguje, czy kupuje się gotowe zabarwione soczewki czy można zabarwić zwykłe własne ([spam].[spam]/index.php?SID=4a5d9e ... ge_id=3348) tudzież interesuje mnie opcja przyciemniania soczewek po wyjściu na słońce

Te są idealne:
[spam].[spam]/wybredn/6243741
[spam].[spam]/wybredn/6246076
[spam].[spam]/wybredn/6246089
(zaznaczę, że właśnie intryguje mnie, że w jednym scenach filmu były przyciemniane, a w pomieszczeniach przeźroczyste

Te są takie powiedzmy średniawe:
[spam].[spam]/wybredn/6246195
[spam].[spam]/wybredn/6246174
[spam].[spam]/wybredn/6246145
[spam].[spam]/wybredn/6246099
[spam].[spam]/wybredn/6246116
Takie są najmniej pożądane:
[spam].[spam]/wybredn/6246126
Oczekuję cierpliwie, na odpowiedzi, natomiast, jeśli to forum nie służy do takich tematów, proszę o przebaczenie i wyrozumiałość

Z serdecznym uściskiem dłoni, wszystkich czule pozdrawia,
Wybredny.