ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Jakie soczewki toryczne dla wyjątkowo wrażliwych oczu?
  • michasiowa
    Forumowicz
    Forumowicz

Jakie soczewki toryczne dla wyjątkowo wrażliwych oczu?

autor: michasiowa » 14 lipca 2009, 23:53

Witam,
    Jestem krótkowidzem z dość sporą wadą (OL -5.75 OP -4.75 plus niewielki astygmatyzm). Od 12 lat noszę soczewki kontaktowe. Do marca zeszłego roku używałam Johnson & Johnson Acuvue, ale oczy zaczęły się buntować. Po przetestowaniu wielu rodzajów soczewek (które mi nie pasowały) wybrałam Cooper Vision 1 day Toric. Używałam ich przeszło rok, na zmianę z okularami, w chwili obecnej mogę założyć je na jakieś 2-3 godziny i po tym czasie oczy (szczególnie prawe) pieką, są zaczerwienione, wysuszone, czuję piasek pod powiekami, mam wrażenie "mgły" na oczach (szczególnie przy sztucznym oświetleniu). Pomimo używania kropel nawilżających sytuacja nie poprawia się, wręcz przeciwnie. Czy ktoś może mi polecić inne soczewki toryczne które sprawdzają się u osób z problemem suchych oczu? Nie chcę zupełnie przerzucić się na okulary bo dość intensywnie uprawiam sport.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 lipca 2009, 00:02

Co zdjagnozowal specjalista?
    Pieczenie, szczypanie oczu i inne dolegliwosci wystepujace tak szybko po zalozeniu jakiejkolwiek soczewki to objawy wymagajace konsultacji ze specjalista (polaczonej z wizyta w gabinecie)
  • michasiowa
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: michasiowa » 15 lipca 2009, 19:43

Oczywiście - noszenie szkieł kontaktowych co jakiś czas konsultuję z okulistą, który stwierdził niewielkie zmiany w rogówce prawego oka (wg niego spowodowane wieloletnim używaniem soczewek), jednak uznał, że mogę nosić soczewki byle by nie przesadzać z ilością godzin w nich spędzanych.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 lipca 2009, 21:21

dobrze by bylo gdyby zalecil jakas konkretna soczewke znajac stan oka oraz dokladny stan patalogiczny.
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1