ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
maksymalny czas noszenia soczewek
  • akibarubin
    Przyjaciel
    Przyjaciel

maksymalny czas noszenia soczewek

autor: akibarubin » 13 lipca 2009, 09:36

Ciekawy jestem jakie są obecnie 'trendy'-zalecenia specjalistów odnośnie maksymalnego dziennego czasu noszenia soczewek miękkich. Na ostatniej wizycie u okulisty otrzymałem 'naukę' że moje soczewki hydrożelowe /proclear/ to max. 10 godzin a silikono-hydrożelowe /biofinity/ to mogę nosić ile chcę bez żadnych ograniczeń czasowych. Do tej pory jak pamiętam okuliści zawsze twerdzili że nosić soczewki można do 10-12 godzin na dobę, ale przynajmniej 1 dzień w tygodniu nosić wyłącznie okulary żeby oko odpoczęło od soczewek. Więc jak to w końcu jest - zwłaszcza w przypadku nowoczesnych soczewek S-H ? :papa:
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 13 lipca 2009, 13:19

Nie jestem specjalistą, ale mnie informowano tak jak Ciebie, że soczewki hydrożelowe można nosić 8-10 godzin, a silikonowo-hydrożelowe cały dzień, natomiast tryb przedłużony (niezdejmowanie na noc) trzeba skonsultować z okulistą i stosując go częściej zjawiać się na kontroli (co najmniej 2x w roku).

Odnośnie przedłużonego noszenia, mnie mówili 3 lekarze, że to jest nielogiczne i powinno być stosowane tylko awaryjnie, a jeśli już ktoś musi, to niech zdejmuje na co najmniej 1 dzień w tygodniu, a co jakiś czas robi kilkudniowe przerwy dla zregenerowania rogówki i w trakcie noszenia używa kropli nawilżających.

Myślę, że nie ma co patrzeć na odgórne zalecenia (pewnie nawet takich już nie ma), bo to i tak powinno być ustalane indywidualnie na podstawie częstych wizyt. Wiadomo, że nie każdy wytrzyma w hydrożelu nawet te 10 godzin (ja w Dailies po takim czasie już nic nie widzę), inny z kolei bez szkód dla oczu będzie mógł je nosić od 6 do 24. Poza tym w każdym miesiącu stan naszych oczu może być inny - jeszcze rok temu miałam tak suche oczy, że zamierzałam soczewki wywalić do kosza i zapomnieć o nich.
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1