ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Czy z moją wadą mogę nosić soczewki?
  • damicz

Czy z moją wadą mogę nosić soczewki?

autor: damicz » 15 czerwca 2009, 12:39

Witam!
    Zamierzam wybrać sie do okulisty i wybrać soczewki kontaktowe(ale najpierw chcę się kogoś poradzić co ma doświadczenie z soczewkami). Moja wada wzroku to (astygmatyzm):
    Olo prawe: sfera +1,5, cylinder +2,0, oś 105
    Oko lewe: sfera +0,5, cylinder +4,0, oś 80

Dostane wogóle takie soczewki? I jaki jest ich przybliżony koszt zakupu. I jle +- osztuje wizyta u okulisty i dobranie odpowiednch?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 15 czerwca 2009, 18:10

Na jednym oku masz dość wysoki cylinder, raczej nie znajdziesz na nie zwykłych, szeroko dostępnych soczewek. Z miękkich systematycznej wymiany dla takiego cylindra dostępne są dość rzadkie produkty firmy Coopervision z dopiskiem XR: Proclear Toric XR, Frequency Xcel Toric XR. Jest też cała gama soczewek rocznych.

O koszty wizyty i zakupu pytaj bezpośrednio w salonie, gdyż każdy stosuje inną taktykę i marże, programy lojalnościowe, promocje itp. Na forum podano wiele przykładowych kosztów doboru, wystarczy poczytać. Z kolei ceny soczewek i płynów w sklepach internetowych poda Ci wujek Google.
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1