ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Duży Cylinder
  • marcin552
    Forumowicz
    Forumowicz

Duży Cylinder

autor: marcin552 » 02 czerwca 2009, 21:35

Mam pytanie odnośnie soczewek kontaktowych.Dzisiaj miałem robione badanie OP
    -3.00/-1.75/180 i OL-2.00/-3.75/178.Mam w lewym oku bardzo duży cylinder -3.75.Soczewki kontaktowe dostępne dla tego cylindra okulista zaproponował mi Coopervision Frequency XR Toric.Czy jest jakiś dyskomfort przy noszeniu tych soczewek z tak dużym cylindrem?Czy znajdę również soczewki z innych firm?Czy tak duży cylinder jest przciwskazaniem do operacji Laserem w celu korekcji tego astygmatyzmu.Dziękuję za odpowiedzi :papa:
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 02 czerwca 2009, 21:52

Sa jeszcze z tej samej firmy (Cooper Vision) - Proclear Toric XR

Co do dyskomfortu, to musi byc dobrze dobrana... zbyt duza rotacja moze spowodowac zamazywanie obrazu spowodowane wlasnie rotacja soczewki. Jezeli nie uda sie dobrac odpowiedniej soczewki miekkiej, wtedy odpowiednio twarde.

Zapewne nosi Pan okulary, wiec aby zobrazowac problem prosze patrzac na jakis obiekt poruszac sama oprawa gora-dol (tak aby z jednej strony oprawka przesunela sie w dol, a po przeciwnej stronie w gore). Obraz bedzie sie przekrzywial.

Odnosnie operacji laserowej - o tego typu rzeczy najlpiej zapytac w odpowiednich klinikach specjalizujacych sie w tego typu zabiegach.
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1