ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1
Soczewki Ciba Vision
  • jakubw18
    Forumowicz
    Forumowicz

Soczewki Ciba Vision

autor: jakubw18 » 30 maja 2009, 18:17

Witam, jestem nowym użytkownikiem soczewek, jak i tego forum. Kupiłem miesięczne soczewki w znanym salonie. Kupiłem je pojedynczo, bez pudełka i teraz nie wiem dokładnie jakie to soczewki. Próbowałem coś znaleźć na forum.

Są Miesięczne, a na blistrze są takie informacje:
    Ciba Vision (LFB110) Spherical 67% handling tinted soft contact lens, lotrafilcon B in phosphate buffered saline.
    8,6 14,2

Wydaje mi się że to są Air Optixy ale nie jestem pewien, a chciałbym kupować soczewki przez internet i muszę dokładnie wiedzieć jakie to są. Z góry dziękuje za pomoc
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 30 maja 2009, 19:31

Jak to, kupiłeś i nie wiesz co?
  • jakubw18
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: jakubw18 » 30 maja 2009, 21:19

no jakoś tak wyszło. Już zapakowane były, spytałem jakie to soczewki i pani powiedziała ze jest na nich wszystko napisane, ale niestety nie było. Zresztą jak widzialem soczewki kolegi to elegancko opisane wszystko było na blistrze, ale on mial chyba jonhsonna. Dlatego nie drązyłem tematu

Szukałem w internecie i zobaczyłem ze CibaVision - O2 Optix mają identyczny blister, więc to chyba to. Ale czytałem też, że Air Optixy to ich kontynuacja, więc chyba moge je kupić bez żadnego ryzyka?
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 30 maja 2009, 23:27

Soczewki dobiera się u okulisty, a nie kupuje pierwsze-lepsze w sklepie jak kota w worku.
  • jakubw18
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: jakubw18 » 31 maja 2009, 13:57

Nie kupiłem kota w worku tylko byłem na dobieraniu soczewek, tylko, że ceny w salonie jest sporo wyższa niż w internecie, a im chyba chodziło o to, żeby kupować u nich i dlatego tak zrobili. Chciałem się tylko dowiedzieć czy mogę kupić air optix skoro te co mam to są O2 optix?
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 31 maja 2009, 21:11

Ale jakie soczewki Ci dobrali? Co oni zrobili wg Ciebie?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Malla, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 31 maja 2009, 22:28

material Lotrafilcon B - soczewka Ciba Vision...
    ale czy O2Optix lub aktualna nazwa AirOptix
    Jezeli na blistrze jest napisane coopolimer XXX, to oznacza soczewke AirOptix AQUA

XXX - trzy cyfry, niestety nie pamietam teraz numeru tego kopolimeru

Natomiast fakt jest taki ze soczewki powinny byc dobrane i przekazane pelne informacje kupujacemu bez wzgledu czy zamierza kupowac czy nie.
    Powinienes DOKLADNIE wiedziec jakiej firmy nosisz soczewke, jaki model oraz jakie parametry (takie jak: moc, krzywizna, srednica)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 01 czerwca 2009, 16:11

Jeśli takie soczewki dostałeś od lekarza, to powinny być Optixy, co widać po materiale i parametrach. Szkoda, że Ci tego nie powiedziano, nie napisano na takiej karcie użytkownika :(

W salonach faktycznie zwykle są wyższe ceny, w końcu one płacą dodatkowo co miesiąc czynsz, prąd, utrzymanie sprzętu i pracowników itp. Jednak są takie, gdzie jest tanio jak w internecie. Tylko trzeba poszukać... Poza tym często są robione promocje, programy lojalnościowe i można wyjść jeszcze taniej niż w necie.
ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1