Jest możliwość na dwa sposoby. Wiele lamp do prezentacji działania soczewek fotochromowych ma często możliwość sprawdzenia czy dana soczewka zawiera także filtr UV.LEMUR pisze:Sama naklejka UV jakos mnie nie przekonuje, bo nie ma w salonie zbytniej mozliwosci aby sprawdzic faktycznie czy chroni i w jakim zakresie.
No właśnie ale pytanie jest jaka część tego promieniowana wpada tymi szczelinami, jak to jest szkodliwe i co można zrobić, że ograniczyć te szczeliny do minimum. Coś o tym wiem, bo sam pytałem na obu forach dyskusyjnych, gdzie administratorem jest Lemur, o problem zabudowanych okularów przecisłonecznych. I wychodzi na to, że jakoś żaden optyk (bo okuliści się tym nie zajmują) nie zna odpowiedzi na to pytanie. W jaki sposób dobrać oprawy okularów do profilu twarzy, żeby te szczeliny były możliwie najmniejsze. Chyba nigdzie tego nie robią. Piszę o tym tak na marginesie, bo temat jest bardzo ciekawy.kooboo pisze:Jakaś część promieniowania UV wpadnie do oka wspomnianymi szczelinami. Weź pod uwagę natomiast ile tego promieniowania wpada do oka, gdy oko jest nieosłonięte w ogóle(pomimo, że źrenica jest nieco zwężona)
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 3 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }